Üks kolmest isast oli Andy Rubin, kes töötas hiljem pikalt Google'is, aga otsustas 2014. a sügisel suurfirmast lahkuda, et veel uusi asju proovida.

Üks noist "uutest asjadest" on tehnoloogiafirma Essential Products Inc., mis tegeleb asjade interneti seadmete ja nutiseadmete ning nende tarkvara loomisega. Ja siin on nende põnevusega oodatud esimene nutitelefon.

Põhinäitajad on korralikud:

* 5,71-tolline ekraan, 2560 x 1312 pikslit, 19:10 kuvasuhe, 500 nitti eredust, Gorilla Glass 5 kaitsekiht

* Qualcommi uusim-võimsaim kiip Snapdragon 835

* 4 GB töömälu, 128 GB andmeruumi (UFS 2.1)

* Huawei uuemate P-telefonide eeskujul on põhikaameral kaks objektiivi, millest üks sensor on 13 MP ning teine mustvalge ja laseb rohkem valgust läbi kui teine, et hämaras kvaliteetsemat tulemust saada

* esikaamera on 8 MP ja suudab ka 4K videot salvestada, mis on ootamatu, aga meeldiv üllatus

* 3,5 mm pesa puudub, aga karbis on dongel, mille abil kõrvaklapikaabel siiski külge ühendada

* USB-C, Bluetooth 5.0 LE (enamik rivaale kasutab veel 4.x standardit), lähiväljaside (NFC)

* sõrmejäljesensor tagaküljel, 3040 mAh aku

Essential Phone ei ole tagasihoidlik poiss, pürib USA-s 699 dollarilise hinna poolest kohe nutitelefonide kõrgklassi. USA ongi esimene riik, kus see müügile jõuab. Eeltellida saab alates tänasest.

Mis silma torkab?

Lisamoodulite võimalus

Esimesed moodultelefonid pole just hitistaatust nautinud, aga Essential läheneb modulaarsusele uuel moel. Telefonil on magnetkonnektor, millega lisajubinaid külge panna.

Seda kasutavad näiteks telefoniga samal ajal ilmuvad laadimisdokk ja 360 kaamera, mis olla väikseim omataoline üldse.

Kaamera kaalub 35 grammi. Sel on neli mikrofoni ja kahe 12 MP sensoriga kalasilm-objektiiv, mis salvestab 4K videot 30 kaadrit sekundis. Energiat saab vidin telefonilt.

Nagu öeldud, Essential Phone maksab USA-s 699 dollarit, aga kes ostab ka 199-dollarilise 360 kaamera lisamooduli, saab kogu krempli 749-ga.

Essential Phone'i ja selle üks lisamoodul, maailma väikseim 360 kaamera (Foto: tootja)

Äärest-ääreni ekraanipind

katab esiküljest isegi rohkem kui Samsungi uute tippmudelite Galaxy S8 ja S8+ puhul. Tundub, et palju rohkem ei saa ekraan üldse esikülge kattagi, see ümbritseb isegi esikaamerat.

Nüüd siis peavad arendajad oma äppisid kohendama, et need lisapinda ära kasutaksid.

Stiilne välimus

Lisaks suursugusele ekraanile on tegelikult kogu väline disain väga kena ja "puhas", Essential ei taha isegi logosid peale panna.

Titaaniga tugevdatud keraamiline korpus olla nii vastupidav, et kui maha kukub, siis jääb terveks. Essential koduleht hoopleb, et selle tõttu pole saidil pakkumisel ka kaitsekorpusi, mida lisaks osta.

Ekraan muidugi titaanist pole, seega pole titaankorpusest 100% kasu, kui Forte tagasihoidlikku arvamust küsida. Vähemalt on lisatud uusim Gorilla Glassi kaitsekiht.

Ökosüsteemi avapauk

Essential ei taha pakkuda ainult telefoni, vaid luua terve ökosüsteemi, mille abil kodu kontrollida – ja muidugi tõhusamalt ja mugavamalt kui senised lahendused.

Kodu vallutamiseks on loodud opsüsteem Ambient OS, mida kasutab näiteks intelligentne kõlar Essential Home, rivaal Amazoni Echole.

(Foto: tootja)