Äsja avalikkusele esmatutvustatud uus Note kannab numbrit 8. See on ootuspäraselt eelkäijate, aastavanuse Note 7 ja kevadiste S8/S8+, moodi, aga suurema ekraani ja puutepliiatsiga ning veidi moekama kaameraga.

Sellel on S8/S8+ eeskujul esimese Note'ina nn Infinity-ekraan, aga 6,3-tolline, mitte 5,8 või 6,2 nagu mainitud mudelitel.

Infinity pakub palju ekraanipinda, aga passib tänu kitsale kujule hästi pihku, mis tõi Samsungile juba kevadiste mudelite puhul palju kiitusi. Resolutsioon on QHD+ ehk 1440 x 2960 nagu ka S8/S8+ puhul.

Siin on kohe hea suuruste võrdlemise pilt ka:

Vasakult: Samsungi kevadised tippmudelid Galaxy S8 ja S8+ ning uhiuus Galaxy Note 8 (Foto: AP)

Note 8 on esimene Samsungi telefon, millel on kahe sensoriga põhikaamera (lainurk, telefoto). Mõlemad on 12 MP, mõlemal sensoril on abiks optiline pildistabiliseerija - seda pole telefonid veel pakkunud.

Lainurgal on f/1.7 ava ja telefotol f/2.4, lisaks kahekordne optiline suum (kuni kümnekordne digisuum). Esikaamera on 8 MP ja samuti mõnusalt valgussõbraliku avaga (f/1.7), mis on selfi-kaamera kohta enneolematult lahke, kui ma õigesti mäletan.

Uus kaameratrikk on Live Focus, mis tundub Samsungi vastus iPhone 7 Plusi portreerežiimile. Samsungi variant on võimaluserikkam, näiteks bokeh-efekti ulatust saab ise muuta. Live Focus võimaldab korraga põhikaamera mõlema sensoriga eraldi pildi teha, nii et saad tavalise ja laiema variandi.

Note 7 ja S8/S8+ eeskujul on Note 8 veele vastupidav, et "saaks vee all ka pildistada". Täpsemalt kannatab see vett standardi IP68 vääriliselt – kuni pool tundi kuni 1,5 meetri sügavuses.

Puutepliiatsi S Pen on ka veele vastupidav. Sellele on uudne trikk Live Messages, mis tähendab, et fotole saab puutepliiatsi abil midagi peale joonistada-kritseldada ja tulemuse isegi liikuvaks pildiks (gif) muuta ning soovi korral kergesti edasi saata. Engadgeti esindaja proovis ning hoiatab siiski, et üks gif võib olla lausa 10-20 MB suurune.

Ja Peni abil saab nüüd telefonil lasta tõlkida mitte üksikuid sõnu, vaid terveid lauseid. Või siis SMS-e kirjutada. Pen on samade põhinäitajatega kui Note 7 oma.

Note 8 digiabiline Bixby on samuti senisest veidi taibukamaks muutunud. Kui ütled talle "food" (ee toit), siis avab see kaamera toidupildistamise režiimis. Kui abiline kuuleb väljendit "Good night" (ee head ööd), siis seab see telefoni mittesegamis-režiimile seadma ja lülitab sinise valguse filtri sisse. Lahe.

Bixby toimib juba enamikes riikides, kuigi mõistab hetkel ainult inglise ja korea keelt.

Siis on muidugi veel dokk Dex, mis muudab Samsungi telefone veidi rohkem arvutilaadseks tooteks. Osad mobiilimängud on ka tänu sellele nüüd hiire-klaviatuuriga juhitavad.

Note 8 sisaldab 6 GB töömälu, Samsungi varasem tipp oli 4 GB, kui 128 GB S8+ välja arvata.

Note 8 ilmub USA-s 64 GB andmeruumiga, eri turgudel on saadaval ka 128 ja 256 GB variandid. Lisaks muidugi loeb kuni 256 GB SD-mälukaarte.

3,5 mm kõrvaklapipesa on ka alles, kuhu telefoniga kaasasolevad Harman AKG klapid toppida. Note 7 ja S8/S8+ pakuvad seda muidugi ka.

Nagu ka Note 7, S8 ja S8+, saad oma isikut tuvastada sõrmejälje, näo või silmaiirise põhjal.

Aku on 3300 mAh ehk ootuspärase mahutavusega, lisaks kiirlaadimine ning juhtmeta laadimise võimalus, kui vastava laadimisseadme juurde ostad.

Android on 7.1.1 ja "Oreod" võib ka oodata. Glamuuri mõttes võinuks ikka viimase kohe lisada, mitte lubada seda peagi allalaaditava täiendusena.

Note 8 saab juba eeltellida, müügile jõuab see 15. septembril. Nagu ammu veebis kõmutati, on see Samsungi seni kalleim tipptelefon. Ettetellides on hind 999 eurot (100 tuleb kohe maksta), aga teatud aja jooksul saab kaasa Dex-doki väärtusega 150 eurot.

Kurva saatusega Note 7 alustas Eestis muide 869-eurose hinnaga, mis oli ka paras hoop. Aga ju Samsung arvab, et küll ostetakse ka rekordkalleid telefone.

Muide, vähemalt USA-s nõustub Samsung varasemale Note 7 ostjale uue Note 8 andma kuni 425 dollarit odavamalt, kui teatud tingimused on täidetud - näiteks praegune telefon tuleb vastu anda.