Koos härra Jobsi lahkumisega hakkasid levima jutud, et nüüd on Apple'i viimane tund alanud ning edaspidi tabab neid börsiturul suur langus, vahendab Kahvel.ee.

Kuid kas nüüd, pärast uue iPhone'i, iPadi ja veel mitme teise toote esitlemist on seda kuskilt märgata?

Viimase aasta jooksul on Apple toonud turule uue iPadi (3. põlvkond), 15-tollise Retina ekraaniga MacBook Pro, iPhone 5, iPod nano (7. põlvkond), iPod Touchi (5. põlvkond), Mac mini, iMaci, 13-tollise Retina ekraaniga MacBook Pro, iPad mini ja veel ühe uue iPadi (4. põlvkond).

Kui Apple'i fännid ning analüütikud ennustasid ja ootasid kolmanda põlvkonna iPadi, uut iPhone'i, uusi iPode ning iPad minit, siis nii mõnigi toode jäi kahe silma vahele. Toodete osas ei saa veel ühegi kohta öelda, et need oleksid läbi kukkunud, küll saab aga vähemalt ühe kohta neist esitada küsimuse "Miks nii vara?".

Jutt käib 4. põlvkonna iPadist, mida Apple esitles vaid 7 kuud pärast 3. põlvkonna tahvelarvuti väljatulekut.

Kindlasti laususid esitluse hetkel mitmed Apple'it mitte nii hästi tundnud inimesed, et nüüd ongi hävingu algus käes.

Mainitud kahe iPadi põlvkonna vahel ei ole pelgalt ühendusliidese erinevus. 4. põlvkonna iPadil on kiirem protsessor, parem eeskaamera, globaalsem LTE andmeside ning kiiremate WiFide tugi.

Kui lugeda uue iPadi arvustusi, näeb, et enamik arvustajaid leiab, et uuendus oli siiski vajalik. Aga kõik küsivad, mida kavatseb Apple kevadel esitleda. (Apple on tavaliselt oma uued tahvelarvutid toonud turule just kevadel, mitte sügisel.)

Üheks küsitavaks tooteks on veel iPad mini, seda küll oodati, aga pärast müügi algust möödunud reedel on kasutajatelt tulnud tagasisidet, et selle ekraan ei ole kiita.

Koos iPhone 4 esitlusega näitas Apple uut väga suure tihedusega ekraani, mida nad kutsuvad Retina-ekraaniks. Pärast seda on nad üritanud Retina lisada pea igale müügiletulevale tootele, küll aga mitte iPad minile.

Apple'i aktsia käekäik möödunud aastal

7. novembril 2011 oli ühe AAPLi hinnaks NASDAQi börsiturul 399,73 dollarit, täna on selleks 576,80 dollarit. Ehk aastaga on ühe aktsia hind tõusnud 177,07 dollarit.

Kui vaadata teiste tehnoloogiaettevõtete aktsiaid, on see meeletu tõus ning midagi negatiivset ei saa selle kohta välja tuua.

Apple'i puhul saab jätkuvalt öelda, et tegu on USA kõige väärtuslikuma börsiettevõttega, firma market cap ehk turuväärtus on hetkel 542,59 miljardit dollarit.

John Browetti ja Scott Forstalli vallandamine

Kuid nüüd kõige põnevama osa juurde. Õunafirmast said hiljuti kinga kaks juhtivtöötajat - Scott Forstall ning John Browett.

Browett oli Apple'i jaemüügi juht, tema ülesandeks oli kõik poodidega seonduv. Enne Apple'isse tööleasumist oli Browett elektroonikaketi Dixonsi tegevjuht.

Põhjus, miks ta suutis uue tööandja palgal olla vaid 6 kuud, on silmnähtav. Browett üritas Apple'isse viia Dixonsi mentaliteeti – palju väikseid tooteid, vähe töötajaid ning sellest eeldatakse suurt müügiedu.

Soovides firma sissetulekuid veelgi suurendada, vähendas ta töötajate arvu poodides, tehes niimoodi pahuraks vallandatud töötajad ning teenindamata jäänud kliendid.

Teiseks huvitavamaks vallandatuks on Scott Forstall, kellest sai Apple'i palgaline 1997. aastal, kui Õunafirma omandas Steve Jobsi firma NeXT.

NeXTis töötades sai Forstall väga lähedaseks Jobsiga ning tema edu saladuseks peetaksegi seda, et Jobs olevat teda isiklikult korduvalt kaitsnud ning tänu sellele pidas ta Apple'is sedavõrd kaua vastu.

Pärast lahkumisteate avalikustamist hakkasid meedias levima jutud, et Forstall oli teiste töötajate suhtes ülbe ning üleolev. Kuigi ametlikult on ta kuni 2013. aastani firma tegevjuhi Tim Cooki nõustaja, ei ole tal antud ettevõttes enam midagi teha.

Nõnda võib tuua välja näiteid, kus Forstall otsustas Apple'i peadisaineri Jonathan Ive'i koosolekuid boikoteerida. Lisaks levivad jutud, et ükski juhtivtöötaja polnud nõus Forstalliga kohtuma ilma Cooki juuresolekuta.

Praegu toimunuga saab tuua mitmeid paraleele Steve Jobsi olukorraga kaheksakümnendatel. Temagi lasti Apple'ist lahti ning vägagi sarnastel põhjustel, nimelt ülbus ja suur ego. Eks aastad näitavad, kas mõneajane Apple'ist eemalolek teeb Forstallist parema juhi või mitte.

Ive disainib nüüdsest ka tarkvara

Seoses kahe juhtivtöötaja lahkumisega tegi Apple veelgi korrektuure ning nüüd vastutab lisaks toodete disainimisele ka tarkvara kujundamise eest Jonathan Ive.

Kuigi säärast liigutust ei osatud oodata, on see siiski väga tervitatav. Ive'i on korduvalt kiidetud tema väga heade oskuste poolest. Tänu sellele otsustas Inglise kuninganna Elizabeth II lüüa Londonist pärit mehe rüütliks.

Ive'i nimele kuulub pea 600 erinevat disainipatenti. Apple'i mõlemad operatsioonisüsteemid, OS X ning iOS, pole juba pikemat aega saanud endale suuremaid disainialaseid värskendusi, kuigi nad mõlemad vajavad neid.

Ootusärevuses oodatakse 2013. aasta suve, kuna just siis esitleb Apple oma operatsioonisüsteemide uusi versioone. Mingit väga suurt drastilist uuendust ei maksa kummagilt süsteemilt oodata, küll aga mitmeid pisiuuendusi, mis teevad kokku ühe suure värskenduse.

Kokkuvõtvalt saab öelda, et Apple on möödunud aastaga teinud pisivigu, kuid need jäävadki vaid pisivigadeks. Sarnaseid vigu tehti ka enne Jobsi lahkumist ja tehakse edaspidigi. Vead on inimlikud ja vajalikud.