Uus VoLTE (Voice over LTE) tehnoloogia tähendab, et kõik kõned muutuvad internetiliikluseks. Praegu saab üle internetiühenduse teha video- ja tavalisi kõnesid eraldiseisvate äppidega, olgu selleks Skype, Viber või uus Wire. VoLTE kasutusele võtmine tähendaks, et ka tavaline telefoniteenus muutuks internetisideks.

Selle võib-olla kõige silmnähtavam muutus oleks, et videokõnesid saaks siis teha seadme tavalisest telefonirakendusest, mitte muust äpist nagu Skype. Miks see hea on? Pole vaja muusse äppi sisse logida ega muretseda, kas kõne saaja ka just tolles äpis on. Lisaks kulutavad muud äpid rohkem akut, kui operaatori enda VoLTE tehnoloogia kasutamine.

Tehnoloogia esitlemiseks näitas eile Eesti Telekomi juht Valdo Kalm, kuidas helistada telefonist telerisse. Samsungi telefon, millega Kalm kõne tegi, on veel üsna haruldane mudel, sest Euroopas VoLTE toega seadmeid veel ei ole. Tõsi, sügisel välja tulnud iPhone 6 ja 6 Plus toetavad ka VoLTE-t, kuid ühilduvus Euroopa võrkudega on hetkel veel vaid teoreetiline. 

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm teeb läbi telefoni videokõne telerisse.

Kalmu kõne võttis telerist vastu Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste. Videokõneks oli teler varustatud kaamera ja mikrofoniga. “Aga muidu on see tavaline teler, mille digiboksil on lihtsalt oma telefoninumber,” seletas Tammiste.

VoLTE on veel maailmas üsna haruldane tehnoloogia, kõige agaramalt on seda käivitatud Lõuna-Korea ja USA mobiilivõrkudes. Tammiste sõnul loodab Eesti ettevõte suveks VoLTE teenuse beeta-staadiumis turule tuua.

Täiendatud 14:08 infoga iPhone 6 VoLTE ühilduvuse kohta.