Mobiil TV puhul on tegemist DVB-H ehk koduse digitelevisiooni väiksema vennaga, mis on kohandatud vaatamiseks mobiiltelefoni ekraanilt. DVB-H standardiga ei jõua telekanalid mobiiliekraanile kiire andmeside, vaid telefoni sisse ehitatud TV-signaali vastuvõtja kaudu. DVB-H standardiga Mobiil TV-d toetab näiteks Nokia telefon N77.

DVB-H vahendusel saab avamise hetkel vaadata ETV, Kanal 2, Kanal 11, MTV Eesti, Seitse, Eurosport ja Euronews kanalit. Lähiajal on lisandumas veel Star, Eurosport 2, National Geographic ja Jetix.

DVB-H standadit soosib ka Euroopa Komisjon.

Mobiil TV: korduma kippuvad küsimused:

Mis on Mobiil TV ehk DVB-H?

Mobiil TV [DVB-H] on koduse digitaaltelevisiooni väiksem vend, mis on kohandatud vaatamiseks väikeselt ekraanilt. Mobiil TV puhul ei jõua telekanalid mobiiliekraanile kiire andmeside, vaid telefoni ehitatud TV-signaali vastuvõtja kaudu.

Kui kaua kestab testiperiood ja millist piirkonda see hõlmab?

Testperiood kestab kuni 2008. aasta lõpuni ning selle aja jooksul saavad kõik EMT kliendid, kellele on DVB-H toega mobiiltelefon, Mobiil TV-d tasuta vaadata. Levipiirkond on testi ajal Tallinnas. Signaali edastatakse neljast erinevast saatejaamast: Teletorn, Kristiine, Ehte ja Ülemiste. Parimad vastuvõtutingimused on ruumidest väljas, kuid Mobiil TV-d saab näha ka transpordivahendites ning sõltuvalt asukohast ka sisetingimustes. Mis toimub peale testiperioodi? 2008. aasta lõpuks selguvad Mobiil TV testi tulemused, mida analüüsitakse ja selle põhjal tehakse plaanid tulevikuks. Kas on plaan muuta Mobiil TV kommertsteenuseks?

Selline plaan on olemas ning täpsemad plaanid saavad selgeks 2008. aasta lõpus, kui on käes Mobiil TV testperioodi tulemused.

Milliste telefonidega DVB-H töötab?

Hetkel on DVB-H toega mobiiltelefone turul veel vähe, kuid standardi levikul ja teenuse rakendamisel maailma eri paigus, hakatakse DVB-H toega telefon üha rohkem turule tooma. Hetkel töötab teenus Nokia mudelitega N77 ja N96 ning kuuldavasti toob Samsung lähiajal turule DVB-H-d toetavad telefonid.

Millised kanaleid võib testiperioodil Mobiil TV vahendusel näha?

DVB-H vahendusel saab avamise hetkel vaadata ETV, Kanal 2, Kanal 11, MTV Eesti, Seitse, Eurosport, EuroNews ja Discovery Channel kanalit. Lähiajal on lisandumas veel Star, Eurosport 2, National Geographic ja Jetix.

Kas Mobiil TV töötab välismaal roaminguga?

DVB-H standardit on jõuliselt toetama hakanud Euroopa Komisjon, kelle pikemajalisemaks eesmärgiks on saada see üle-Euroopaliseks standardiks. Kui Euroopa Komisjoni pingutused kannavad vilja, siis lähitulevikus võib näiteks Prantsusmaale reisides vaadata oma taskutelefonist kohalikke kanaleid. Kui iga maa hakkaks aretama oma standardit, siis ühtse võrgu loomine, kus saaks roamingu põhimõttel välismaal viibides kohalikke kanaleid jälgida, oleks raske kui isegi mitte võimatu.

Kus on Mobiil TV-d veel testitud?

DVB-H test on käimas 17 linnas üle maailma. Tulemused on teada juba 40 linnas ning 12 linna kasutab Mobiil TV-d kommertsteenusena. Kõige lähimad kasutajad on näiteks soomlased, kelle Mobiil TV kanaleid saaks hea ilma korral vaadata ka meie teletornist. Kõige paremini võeti teenus vastu Itaalias, kus DVB-H on kogunud ligi pool miljonit klienti. Kas Mobiil TV on tasuline? Mobiil TV on testiperioodil tasuta.

Miks peaks keegi vaatama TV-saateid mobiiltelefoni ekraanilt?

Soome Mobiil TV testperiood näitas, et 60%-i teenuse testijatest olid kindlad, et teenus saab mobiiltelefoni kasutajate seas populaarseks. 40% testijatest ütlesid, et nad kas ostavad järgmise telefoni juba DVB-H toega või ootavad kuni teenus muutub populaarsemaks ja siis soetavad endale vastava telefoni. Mobiil TV ei hakka asendama kodust televiisorit, vaid on pigem koduteleri pikenduseks. Juhul, kui pead keset saadet teleri eest lahkuma, näed seda edasi mobiiltelefoni ekraanilt.

Mida arvavad Mobiil-TVst Valdio Kalm ja teised asjaosalised, saab vaadata http://www.kalaruudus.ee/emt.wmv.