Mõned aga valisid nii äärmusliku tee, et püüavad peaaegu kogu füüsilise varu tehnika pakutavaga asendada (digimuusikariistad, fotoalbumid netis, virtuaalsed failisahtlid). Neist see artikkel kirjutabki.

22aastane tarkvaratehnik Kelly Sutton võtab 21. sajandi elustiili nii tõsiselt, et elab praktiliselt tühjas New Yorgi üürikorteris ja rajas saidi CultofLess.com (Vähema Kultus).

See aitas tal maha müüa või ära anda kõik maise vara. Alles jäid iPad, sülearvuti, Amazon Kindle, kaks välist kõvaketast, mõned riideesemed, madrats, vooditarbed jms.

Kutt leidis, et pidevalt suurenev arv digikaupu on senisele füüsilisele varale mõistlikud asendused tekitanud. Talle on tähtsamad netiteenused nagu iTunes, Hulu, Flickr, Facebook, Skype ja Google Maps.

"Ma arvan, et see on mu põlvkonna trend - vähendada füüsiliste asjade hulka, mida saab digitaalsetega asendada. Ma arvan, et meediatarbimise kõigi meetodite ja vormide kandumine digivormingutesse on vältimatu ja tuleb väga ruttu peale," sõnas ta.

Väitele lisavad tõestusmaterjali näiteks raamatute ja muusika tootjate müüginumbrid, mis kalduvad üha enam digikaupade suunas.

27aastane DJ, Washingtoni päritolu Chris Yurista ei pea vajalikuks ka tõelise kodu olemasolu. "On tore tunda, et kodu on olemas, aga kui see kõrvale jätta, asendas internet mu vajaduse aadressi omada."

Ta loetleb oma varana disainerriietega täidetud kotti, MacBooki läpakat, välist kõvaketast, väikest klaveriklahvistikku ja jalgratast, kõik ehk kokku 3000 dollarit.

Põhikohaga reisiagendina töötav Yurista: "Minu elustiil ei tekita minus õõnsat tunnet, sest ma olen välja mõelnud, kuidas digitehnoloogiat oma hüvanguks kasutada." Talle meeldib, et kraami ei pea enam puhastama ja korrastama, ning uus digikraam elab lõputult ja nõuab vähe hooldamist.

Ta asendas oma voodi sõprade diivanitega, raha netipanga kasutamisega ja ligi 2000st albumist koosneva plaadikogu välise kõvaketta, DJ-tarkvara ja umbes 13 000 mp3-failiga.

Sellise elustiili esindajad on teadlikud ka miinustest, millega tuleb arvestada. Nt kui pole kodu, peab alatasa muretsema, kus magada, ja digielu võib ootamatult katkeda kõvakettavigastuse või serveririkke tõttu. Digikoopiaid peab tegema palju ja võimalikult eri paikadesse.

Seetõttu on tekkimas ka uudsed ametikohad nagu andmekriisi nõustaja, mida esindab näiteks 36aastane Kelly Chessen. Tema töö on rahustada inimesi, kes kaotasid vigase tehnika tõttu oma digivara. Mõni lubab koguni end ära tappa, kuigi ähvardused on tavaliselt kaudsed.