Tehnoloogia-ajakirjanikele pakutakse nutitelefone testimiseks tihti, nii et rohkem kui aasta jooksul enam-vähem järjepidevalt sama mudelit kasutada on ebatavaline.

Nii kaua seda enne arvustuse kirjutamist siiski teha tasuks. Ainult pikema-põhjalikuma kasutamise järel saab arutleda selliste tähtsate aspektide üle nagu loomulik kulumine (mh seadme välimus ja töövõime peale selle korduvat mahakukkumist, mis nagunii juhtub) ja suuremad tarkvaravärskendused (opsüsteemile ja kasutajakeskkonnale).

Sestap ongi enamik tavalisi telefoniarvustusi pigem esmatutvuse-lood, mis ei teeni niivõrd tehnoloogiahuvilist kui tootjat (esmamulje on ju pinnapealne ja tihti positiivne ehk tasuta reklaam).

Note9 ilmus 2018. aasta hilissuvel ehmatavalt kalli hinnasildiga 999 eurot, kuid on hinnavaatlus.ee andmetel Eesti edasimüüjatelt praegu saadaval alates 599 euro eest, kasutatud kujul muidugi ka odavamalt.

Ihaldusväärne välimus ja eeskujulik pildistamisvõime muutsid seadme väärt ostuks juba ilmumise ajal, aga tollal oli seda röögatu hinna tõttu siiski raske soovitada.

40protsendilise "hinnasula" järel ehk täna on seis juba roosilisem. Võib vaielda, et kas ükski telefon peaks üldse kunagi 1000 eurot (või rohkem) maksma, aga 600 eest on töökiirust, akukestvust ja pildistamiskvaliteeti kuhjaga. Pilkupüüdvast välimusest ja muuhulgas kaugjuhtimispuldina toimivast puutepliiatsist rääkimata. Ka uudne iirise- ja näotuvastuse kombo toimib isegi veidi tõhusamalt kui Note8 iirisetuvastus.

Tootja foto

Lisaks jõudis kõigest mõne päeva eest Note9-le opsüsteemi Android 9 järeltulija 10, mille arendaja Google väljastas septembri alguses. Saada suur tarkvaravärskendus "vaid" kolm ja pool kuud peale selle ilmumist näitab Samsungi puhul kindlasti head tahet, sest vähemalt viimasel paaril ringil kulus selleks ümmarguselt pool aastat.

Kõige selle hea ja meeldiva juures on paraku üks suur "aga", mida kohe pikemalt kirjeldan.

Note9 on järjekorras neljas telefon, mida rohkem kui aasta jooksul pidevalt kasutanud olen (sellele eelnesid iPhone 4S, Samsung Galaxy S7 Edge ja Note8).

Kui sama tootja S7 Edge ja Note8 jäid üldjoontes laitmatusse töökorda kogu aasta jooksul ja kauemgi, siis Note9 toimis kiiduväärselt pigem umbes poole testiajast ehk kuus kuud, tekitades hiljem regulaarselt pisikesi ja omajagu tüütuid probleeme.

Ma ei taha väita, et sarnane saatus ootaks iga Note9 hankijat, sest nende probleemide põhjust on võimatu täpselt kindlaks teha... aga ära mainima peab.

Mis need pisitüütused siis olid? Lühidalt – liiga aktiivseks muutunud digiabiline Google Assistant ja 3,5 mm pesa, mille abil kõrvaklappe seadme külge ühendada.

Pesa hakkas nimelt mu muusikakuulamist oma suva järgi muutma. Kui taskus või kotis olev telefon natuke liikus – ja kõrvaklapikaabel koos sellega –, juhtus tihti midagi ebameeldivat. Näiteks muutis telefon helivaljust (tavaliselt valjemaks), seiskas muusikapleieri, käivitas järgmise pala või hakkas isegi igast laulust vaid algust esitama, et siis varsti järgmise juurde hüpata.

Digiabiline hakkas aga üsna regulaarselt ise käivituma, kui 3,5 mm kaabel natuke pesas liikus, mis jättis muusikaesituse seisma ja sundis telefoni avama, et Assistant tagasi magama saata. (Just nimelt, häda oli Google'i abilisega, Samsungi enda Bixby püsis vaguralt peidus, kui ma seda ise välja ei kutsunud.)

Samsung Note 9

Vigaselt toimivatest 3,5 mm pesadest olen seni ainult kuulnud – ja seoses odavate telefonidega, mitte 1000euroste lipulaevadega.

Kahtlustan, et asi pole mikrovigastustes, mis võivad telefoni maha kukkudes tekkida, vaid üldises koostekvaliteedis. Sarnane probleem ilmnes juba teisel kasutuspäeval ka Note9 mantlipärijal Note 10+, mille ma järgmiseks pika testi telefoniks võtsin.

Note10+ kasutab klappide ühendamiseks 3,5 mm asemel küll USB-C’d ja kirjeldatud probleeme on esialgu palju vähem... aga veider kokkusattumus ikka.

Teiseks. Note9 jooksutas algselt opsüsteemi Android 8 ja sai suure uuenduse 9-le tänavu aprillis ehk kaheksa kuud peale selle tarkvara ilmumist.

Nagu varem, kui eelkäija Note8 kolis algselt Android 7-lt uuemale 8-le, ilmnes Note9-l pärast mitme kuu jooksul ridamisi pisiprobleeme äppidega. Näiteks:

* RTF-faile mitteavav MS Word

* kokkujooksvad kaks erinevat muusikapleierit

* Samsungi pilve kaudu vanast telefonist uude kolitud videod polnud alati teistele edasi jagatavad, sain seda proovides veateateid

* Messenger hangus ja/või ekraan jäi peale video esitamist lihtsalt mustaks

* vahel ei saanud telefonikõnesid kätte, mida keegi mulle tegi

* ja muid pisijamasid, nagu paariks päevaks ekraanilt haihtunud Edge

Suurele Androidihüppele järgnenud äpiprobleemid paari-kolme kuu järel enamjaolt siiski kadusid, nii et Samsung tegi tarkvaravärskendustega tubli tööd. Probleemne 3,5 mm pesa ja isekäivituv Assistant jäid mind saatma aga mu Note9-ga koos veedetud aja lõpuni.

Kusjuures umbes aastase kasutamise järel hakkas tasapisi üles ütlema veel kiirlaadimise võimekus. Vahel aitas seda taaskäivitada toitekaabli ja seinaadapteri lahtiühendamine ja taas kokkupanemine. Lõpupoole iga kord enam mitte.

Tootja foto

Lõpetuseks

Mida sellest kõigest järeldada? 1000 euro eest sääraste probleemidega telefoni soovitada oleks pahatahtlik ja rumal. Teisalt võis asi olla konkreetselt minule antud eksemplaris. 600 euro eest on see aga ikka hea välimuse ja pildikvaliteediga telefon.

Kui just uusimat-glamuurseimat taga ei aja, võiks praegu kaaluda ka veel Note9 eelkäijat Note8, mis ilmus 2017. a septembris. Seegi oli algselt 1000eurone lipulaev, välimuselt ja pildikvaliteedilt Note9-st suurt ei erine ja maksab vähem (hinnavaatlus.ee andmetel siinsetelt edasimüüjatelt hetkel alates 478 eurost.) Mind kunagi aasta jooksul teenindanud eksemplar jättis tehniliselt ka hea mulje.

Siin kaldun siiski eelistama 600eurost Note9, mille eelised tunduvad vähemalt minu jaoks rohkem maksmist õigustavat:

* veidi parendatud põhikaamera, mis on juba Note8 sees väga hea

* Note8 ja 9 mõõtmed ja kaal pea samad, aga uuema mudeli aku lausa 700 mAh võrra mahukam

* Note9 pliiats oskab rohkem trikke ja on seega kasulikum abimees (slaidide või muusikapalade vahetamine nupuklõpsuga jm)

* Note8 ei saa opsüsteemivärskendust Android 10, Note9 juba sai (see on oluline peamiselt turvalisusele mõeldes)

Kuna olen üks neist kasutajatest, kellele läheb korda kaasapandud ja korpusesse peidetav nutipliiats, siis usun, et jään ka edaspidi Note-seeria püsikasutajaks. Ükski teine mulle teadaolev tipptelefon seda ei paku, vähemalt läänes tuntud tootjalt.

Note9 puhul olen nõus uskuma, et mulle sattus veidi vigane testseade ja enamik kasutajaid siin kirjeldatud jamadega kokku ei puutu. Nagu mainitud, kadusid enamik äppide tõrkeid mõne kuu jooksul peale Android 9-le kolimist, kui Samsung tarkvara uuendas.

Huviline olgu siiski teadlik, et laitmatut kvaliteeti see tippmudel ei pakkunud, minu kogemuse järgi kaugelt sellest. Pika testi lugu poleks täielik ega aus, kui ma selle ütlemata jätaksin.