Milleks üldse aastase kasutamise järel muljetada? Tavatelefoniarvustusi lugedes tuleb arvesse võtta, et enamik neist põhinevad põhimõtteliselt esmamuljel. Pea iga tehnoloogiaajakirjanik tahab loo võimalikult ruttu üles saada, enne konkurente kindlasti, see on prestiiži küsimus.

Paraku jääb teisele kohale tähtsam küsimus – et mida aparaadi igapäevane kasutamine kaasa toob – koos selle võimalike varjatud puuduste ja miks mitte ka hüvedega.

Selle tulemusel saab telefoni ilmudes harva arvustustes lugeda mingite tõsiste tehniliste anomaaliate või probleemide kohta, millest tavalised kasutajad veebis tihti juba mõni nädal hiljem rääkima hakkavad.

Olles kõike seda kirjutanud, tunnistan, et Note8 aastane test kulges ilma viperusteta. Ei muutunud see aja jooksul aeglasemaks, ei tekkinud esialgu märkamatuid probleeme; ekraan jäi ka aasta hiljem sama säravaks ja kõlar sama kõlavaks. Mingi hetk kasutamisaasta lõpupoole sai veel suure opsüsteemivärskenduse Android 8 ka.

Selline kokkuvõte on tegelikult ootuspärane, sest Note8 maksis ilmumise ajal 1000 eurot ja sellise summa eest tahaks ikka ju midagi kvaliteetset saada, eks ole.

Kui luksusväljalasked välja arvata, siis enne mullu sügist nii kõrge baashinnaga moodsaid nutitelefone polnudki. Samsung ja Apple (ehk kaks suurimat telefonitootjat) olid esimesed, kes leidsid, et julgevad oma lipulaeva maksumuse “maagilise tuhande” piirini upitada.

(Tänavu on julgeid muidugi juba rohkem ja Apple lõi rekordi iPhone Xs Maxi abil üle ka, aga see selleks.)

Kardan, et sellist telefoni pole olemas, mis oleks kuidagi objektiivselt 1000 eurot väärt. Igati hea välimuse ja võimekusega mudeleid saab juba 400 eest. Hind sünnibki vastavalt sellele, mida tootja usub, et inimesed nõustuvad maksma, ja kallis telefon on alati staatuse sümbol ka. Staatus on ju paljue jaoks nii tähtis.

Samsung hoiab teadupärast käigus kaht iga aasta täienevat tipptelefoni-seeriat, kevadist Galaxy S-i ja sügisest Galaxy Note’i. Nende tähtsaim erinevus on Note’ile kaasa pandud puutepliiats, mille peitmiseks korpusesse ruumi on jäetud.

Mulle meeldib vahel märkmeid teha, mis juhtub enamasti pimedas ruumis nagu kinosaal, ja pliiats on seega kangesti mokkamööda abivahend. Selle kasutamine ei sega ka teisi ruumisviibijaid, kuna ekraan jääb tumedaks, kui pliiatsi välja tõmbad ja kriipseldama asud.

Kas see väärib vähemalt 100 eurot kõrgemat hinda kui muidu sarnasel telefonil Galaxy S8, mis pool aastat varem ilmus? Küllap mitte, isegi jätkumudel Note9 puhul mitte, mis lisab võimaluse pliiatsit telefoni kaugjuhtimispuldina kasutada, näiteks laulude või piltide järjekorras edasi-tagasi kerimiseks.

Aga mulle ikkagi kangesti meeldib, eriti sinist värvi Note9 ilus kollane pliiats, kuigi pimedas värvi eriti ei taju.

(Foto: tootja)

Ma ei pea vajalikuks Note8 hakata uuesti pikalt-laialt tutvustama, sest mu algupärane ülevaade on endiselt kättesaadav. Teen lihtsalt kolm tähelepanekut:

Kvaliteet aastaga ei vähene

Lühidalt tasub mainida, et Note8 on soolasele hinnale vastavalt ilus, kiire ja hea pildistamisvahend, ja aku pidas kenasti vastu ka aastase pideva kasutamise järel. Kvaliteet ei langenud kuidagi. Ei maksa uskuda veebis levinud hirmujutte, et isegi kallid telefonid on kuue kuu järel kuidagi unisemad või viletsamad.

Hinna-kvaliteedi suhe isegi paraneb

Note8 on praegu õigupoolest isegi palju ihaldusväärsem telefon kui aasta eest ilmudes. Kaamera teeb endiselt fotosid, mille kvaliteet on nii hea, et pole vaja ka uute konkurentidega võrreldes miskit häbeneda. Aku pole kehvemaks muutunud. Lisaks on opsüsteem Android 7 vahetunud 8 vastu ja tulekul on 9.

Hind ka paraneb!

Ja mis kõige peamine – 1000eurone algne hind on kahanenud praeguseks ümmarguset 400 euro võrra. Hinnavaatlus.ee andmetel odavaim hind, millega Eesti edasimüüjad seda täna pakuvad, on 609 eurot.

Säärase hinnaga soovitan seda telefoni kõhklematult, kui sa just veendunud OnePlusi või Apple’i fänn pole – või hoopis Samsung-vastane. Muidugi on müügil ka odavamaid, uuemaid ja sama häid seadmeid (eelkõige OnePlus 6), aga iva on selles, et tipptelefoni ostja aastase ootamisega võidab, mitte ei kaota.

Üks asi veel

Soovitan kindlasti kasutada kaitsekesta, mis seadme ilusa välimuse küll suuresti muidugi ära peidab, aga seda samas tervena hoiab. Telefonid on libedad asjad, varem või hiljem kukub maha – eriti selline suur nagu Note8. Sel hetkel on väga hea meel, et kaitse ümber oli.

Note8 kukkus mul aasta jooksul kuni meetri kõrguselt maha nii ümmarguselt kümme korda, ja täiesti tavalisest 25eurosest kaitsekestast oli nii palju kasu, et seade jäi välimuselt täiesti korda. Mikromõrade või muudest sarnaste vigastuste kohta ei oska öelda, aga telefoni töökvaliteet küll kuidagi ei alanenud.

Alles aasta lõpus, kui Note8 betoontrepile 1,5 meetri kõrguse kaarega lennu tegi, tulid ekraani üla- ja alaosale mõrad sisse, kuigi mitte nii palju, et kasutamist segaks. Minu point: kaitsekestast on väga palju kasu, eriti sellisest, mis ekraani katab. Osta kest või mõtle varakult nutikindlustusele!