Testis saavutatud andmesidekiirused ulatusid 1,8 gigabitini sekundis (Gbit/s). Võrdluseks, et 4G võrkudes on täna keskmine kiirus 80-150 Mbit/s.

Testis oli kasutusel maailma esimene 5G koduruuter, mida Huawei tutvustas veebruari lõpus ja märtsi alguses Hispaanias Barcelonas toimunud mobiilimessil MWC 2018.

Ruuter töötab sagedusel 3,5 GHz, mis on esimene sagedus tulevastes 5G kommertsvõrkudes.

Tehnoloogiaüksuse juhi sõnul tulevad esimesed uut tüüpi 5G kommertsvõrgud laiemalt kasutusele juba järgmisel aastal, 5G-seadmed müügile tõenäoliselt järgmise aasta lõpus.

Huawiei on üks juhtivaid 5G arendajaid maailmas, mis panustas mullu võrgu arendamisesse üle 10 miljardi dollari. Elisaga koos on Huawei suuteline juba täna 5G kiirusi pakkuma, kuid hetkel on puudu vajalikud sagedused ja kommertsseadmed.

Selleks, et 5G jõuaks varsti klientideni, on äärmiselt oluline, et juba tänavu jõuaksid Eestis oksjonile 700 MHz ja 3,5 GHz sagedused sarnaselt Põhjamaade ja Kesk-Euroopaga. „Oluline on, et Eesti ei jääks 5G-võrkude arendamisel teistest riikidest maha,“ rõhutas Polli.

Ürituse avas ettevõtlus- ja tehnoloogiaminister Urve Palo, kelle sõnul soovib Eesti riik olla 5G käivitamisel ja arendamisel esirinnas.

„On selge, et riik, mobiilsidesektor ja tööstused peavad siin seljad kokku panema ja ühiselt mõtlema, milline peaks olema Eesti 5G-plaan ehk millised võiksid olla lahendused, mida 5G pakkuda suudab," ütles Palo.