Fortele jäi silma, et rahva lemmiku eriauhinna võitis Elisa käigushoitav lugemisrakendus Elisa Raamat. Kes ütles, et eestlased ei loe enam?!

Elisa Raamat pakub 8,99eurose kuutasu eest nii palju ekraanilt lugemist kui silmist sisse mahub. Esimesed 14 päeva on tasuta ja valikus on hetkel 1700 (peamiselt eestikeelset) e-raamatut. Äppi saab alla laadida nii Apple'i kui ka Androidi seadmetel.

Forte küsimustele Elisa Raamatu kohta vastab Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk.

Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk (Foto: Elisa)

Äpp eksisteerib juba tükk aega. Millal see tegevust alustaski?

Elisa Raamatu teenuse tõime Eestis turule 27. oktoobril 2014. aastal.

Kui palju on hetkel aktiivseid kasutajaid? Keda loete aktiivseks kasutajaks: kes vähemalt kord kuus sisse logib?

Aktiivsuse mõõtmiseks on väga erinevaid viise, unikaalseid allalaadijaid on Elisa Raamatul juba üle 30 000, nendest reaalselt on konto loonud tänaseks pea 27 000. Igakuiselt logib teenusesse ja maksab ka kuutasu tuhandeid kliente.

Kas kuutasu on äpi eluea jooksul muutunud, või on lisandunud maksmisvariante/pakette?

Kuutasu on püsinud selle pooleteise aasta jooksul muutumatuna, kuivõrd tegemist on turule jõudmise hetkest saadik väga soodsa ja läbimõeldud nn rootsi laua mudeliga digitaalsetele raamatutele.

Lisaks tuleb arvestada seda, et märkimisväärne osa kuutasust laekub kirjastajatele ja autoritele, kelle rahulolu ja hea käekäik on meile samuti väga olulised.

Mis on seni loetuimad üllitised üldse?

Elisa Raamatu lugejad on väga kõrgelt hinnanud kodumaiseid elulooraamatuid nagu näiteks Vahur Kersna „Ei jäta elamata“ ja Stig Rästa „Minu Kennedy“. Samas on kõigi aegade loetuimate TOP-is ka Andrus Kivirähki lapselikult rõõmus menuk „Kaka ja kevad“.

Elisa Raamatu teenuses leiavad kliendid julgust katsetamaks ka selliste žanritega, mida tükikaupa ostes ehk ei tihkakski proovida. Nii on ühed loetumad ka mahukad päikesemärkide horoskoobid, finantsinspektsiooni „Finantsaabits“ ning ajaviiteromaanid nii eesti kui ka välismaiste autorite sulest.

Kuidas ER kujunes äpivõistlusel rahva lemmikuks? Kui palju hääli tuli selleks saada?

Eesti Parim Mobiilirakendus 2016 kuulutas rahva lemmiku valimise välja oma Facebooki-kontol. Seal said kõik kasutajad soovi korral oma hääle anda just nende lemmikäpile. Teavitasime sellest ka oma lugejaid, sest kes teine kui nemad saavad anda oma soovituse Elisa Raamatule.

Mingit eraldi võistlust või lisamotivatsiooni oma hääle andmiseks pakkuda tarvis ei olnud, kuna usume ka ise, et tegemist on tõepoolest kasuliku teenuse ja mugava äpiga. Kokku jagatud ca 1500-st rahvalemmiku-häälest kogus ca 500 Elisa Raamatu äpp.

Kas rahvalemmiku tiitel saabus üllatusena, arvestades, et paljud teised olid "tõsised äpid", aga lugemine on niisama hobi ja üldiselt aina kahanev nähtus?

Tegemist on väga läbimõeldud rakendusega, mille abil saab klient tegeleda teada-tuntud lugemistegevusega, kuid seda täiesti uuel ja nutikal moel. Rahvalemmiku tiitli juures on kõige tänuväärsem just see, et sellise kiituse saime neilt, kellelt seda kõige enam ootasime – oma Elisa Raamatu klientidelt.

Lisaks tuleb tõdeda, et tänu Elisa Raamatu teenusele on lugemine pigem kasvav trend. Võimalus igal hetkel nutiseadmest sihitult sotsiaalmeedia scroll'imise asemel hoopis raamatuid lugeda on tipnenud sellega, et 66% meie lugejatest väidab, et tänu Elisa Raamatule loevad nad oluliselt rohkem.

Foto: Elisa

Mis on tähtsaimad uuendused, mis äpile üldse ilmunud? (uuendus = midagi, mida algse ilmumise ajal veel polnud seal)

Alates ilmumisest on Elisa Raamatu rakendus päris palju edasi arenenud ning me jätkame selle parendamist ka edaspidi.

Lisandunud on üsna palju nn sotsiaalset aspekti – lisaks võimalusele ise lugeda on võimalik näha ka teiste lugejate raamaturiiuleid, et nendest lugemisvalikust inspiratsiooni saada. Ja mitte ainult – nüüd on võimalus kasutajatel ka omavahel äpis vestelda ja lugemismuljeid vahetada.

Mõistagi võib kasutaja oma raamaturiiuli soovi korral ka privaatsena hoida. Lugeja senise raamatuvaliku põhjal oskame juba soovitada ka uut lugemisvaramut ning kuna raamatuid lisandub tihti, siis teavitame kasutajat soovi korral notification'itega uutest raamatutest, et ükski uus lemmik avastamata ei jääks.

Ilmumisajaga võrreldes on muutunud ka see, milline näeb välja lugeja raamaturiiul.

Kui esialgu võis sealt leida vaid neid raamatuid, mis parasjagu lugemisel, siis tänaseks päevaks saab oma riiulile märkida nii neid raamatuid, mida on plaanis tulevikus lugeda kui ka neid, mis on juba loetud, et siis tulevikus soovi korral oma digitaalse arhiivi ning hinnangute ja kommentaaride juurest soovitusi ka sõpradele anda.