Oma Tallinna Sõpruse puiestee peakorteris käivitatud mobiilses tugijaamas töötas LTE-Advanced ehk tõeline 4G mobiilne andmeside. Selleks, et nii suurt kiirust saavutada, loob tugijaam kliendi seadmega ühenduse korraga kahel sageudsel: 1800MHz ja 2600MHz.

Kui tavalise LTE puhul on andmeside teoreetiline maksimum 150 Mbps, siis kahe sageduse kombineerimisel on tulemuseks 300 Mbps. Siseruumis väikese tugijaama kõrval korraldatud mõõtmine andiski pea ideaalilähedase tulemuse: allalaadimiskiirus jäi 290 ja 298 Mbps vahele.

Vaata demost Vine'i videot:

Praegu pakub sellist võimalust sagedusi liita vaid Huawei võrgutehnika. See nõuab ka vastava valmisolekuga kliendiseadmeid – ruutereid, netipulki, tahvleid, telefone.

Elisa näitaski täna Huawei juhtmevaba ja juhtmega ruuterite peal 300Mbps ühendust. Ilmselt võivad aasta jooksul valmis saada ka tahvelarvutid, mis nii kiiret ühendust suudavad saavutada.

Kõige viimasena võivad müügile saabuda telefonid, mis sellist LTE-A ühendust toetavad. See on ka loogiline, sest suur kiirus ja kaks sagedust nõuab suuremaid antenne, võimsamat akut. Kiire ühenduse järele - millega saab vaadata internetist väga kvaliteetset videopilti – on ka suurem praktiline vajadus suuremates seadmetes.

Elisa näeb LTE-A-le rakendust andmete pilve laadimisel, internetist videote, piltide ja telesaadete vaatamisel. LTE-A kiirused võimaldavad ilusti internetist vaadata videot 4K kvaliteedil, mis on neli korda suurema pikslitihedusega kui tavaline HD.

Elisa lubab Elisa LTE-Advanced tehnoloogia kasutusele võtta Tallinnas selle aasta teises pooles. Proovi käigus kulus sellise kiirusega andmesidet ligi 100 GB ehk kordi rohkem kui ühes keskmises mobiilse andmeside paketi kuumahus on. Elisa esindajate sõnul sobib sellise kiirusega andmeside jaoks piiramatu andmemahuga pakett.