Seadmeid toodavad Google'i tellimusel ja vastavalt nõudmistele erinevad firmad. Tänavused valmistasid LG (Nexus 5X, see odavam) ning Huawei (Nexus 6P, see kulukam).

5X ilmus valitud riikides turule septembri lõpus ja on tänaseks saadaval ka Eestis. Pettumusena tuleb, et sellel pole enam nii taskukohast hinda nagu Nexus-telefonidele seni ootuspärane.

Eesti mobiilioperaatorid küsivad seadme eest üsna sarnaseid summasid (info leitud nende veebipoodidest):

* Elisa püsikliendihind on 479 eurot, täishind on peidus - müügil ainult veebipoes

* Tele2 püsikliendihind on 479 eurot, täishind 619 eurot

* Eesti Telekomi (EMT ja Elion) püsikliendihind on 529 eurot, täishind 549 eurot - ainsana pakub musta korpusega mudeli kõrval valget

Asja lähemalt uurides selgub aga huvitav ja tähtis tõik, mis võib paljudel kahe silma vahele jääda.

Telekom ja Tele2 pakuvad nimelt 32 GB salvestusruumiga varianti, Elisa aga võrreldava summa eest kõigest 16 GB varianti.

Kuna nutiseadme ostja peab suurema salvestusruumiga variandi eest alati palju maksma, on veider, et Elisa küsib 16 GB eest sama palju kui Tele2 32 GB eest.

Miks? Elisa tooteturunduse osakonnajuht Mailiis Ploomann selgitab:

Nexus 5X ja 6P ei ole fookustooted, millesse Elisa koos tootjaga panustaks.

Näeme, et tegemist on pigem nišimudeliga, mille teeme kindlasti enda klientidele kättesaadavaks, kuid Elisa enda poolt lisaks selle müügiedendusse raha ei panusta. Erinevalt Tele2-st, kellel on seade müügis kampaaniahinnaga.

Elisas on Nexuse nutitelefonid 5X ja 6P müügil e-poes ning nende müügitulemused on keskmised. Mõlemad nutitelefonid mahuvad Elisa e-poe müügiedetabelis TOP 15-sse.

Salvestusruumi suurus on nutiseadme puhul tähtis näitaja. Esiteks lisavad tootjad selle nutiseadmele piraka juurdehindlusega, teiseks ei tunnista 5X mälukaarte, mille arvelt ruumi suurendada.

Faile võib muidugi ka pilve laadida, aga videot ja pilte tehes on need ju esmalt telefonis. Kui siis 5X-i abil 4K videot salvestada, võib ruum ruttu täis saada.

Paljud tehnikafännid ütleksid, et 16 GB saab üldse ruttu täis, eriti kuna selle sees on ka juba opsüsteem Android 6.0 koos põhiäppidega.

Nii et kui 5X üldse osta, soovitame 32 GB isendit. Pikemat ülevaadet võib aga lugeda 2. detsembri Eesti Päevalehes, kus Ronald Liive seda Forte osas (lk 17) arvustab.

Ja kui ikka osta, siis pigem ruttu, enne kui Tele2 kampaaniahinnast loobub, mis on soodsam kui tavaline.