Ekraanisäästuritel on oma koht CRT- ehk kineskoopmonitorides (need paksud ekraanid, mis tunduvad laialt levinud õhukeste-lamedate kõrval juba harjumatult kohmakad).

Õhukestel ekraanidel pakub säästur aga lihtsalt silmailu või kuulub heal juhul turvameetmete hulka (kui arvutit ei kasutata ja ekraanisäästur kindla aja järel sisse lülitub, peab jätkamiseks sisestama parooli).

Säästur ei säästa LCD-monitoris midagi, vaid suisa vastupidi: kulutab energiat. Nii et näiteks aku toel töötavas seadmes tasub ekraan pigem lihtsalt välja lülitada.

"Paksudes monitorides" (CRT) aitab ekraanisäästur vältida kujutiste nn sissepõlemist. Kauaks ekraanile jäänud objektid ei pruugi tahta sealt pildi muutudes enam lahkuda - eriti sellised, mis üldiselt kuju ei muuda nagu Windowsi tegumiriba.

Ekraanisäästurid lahendasid sissepõlemise probleemi arvutit ka jõudeajal käigus hoides, et miski ei tunneks vajadust ekraanile liigkauaks pidama jääda.

Õhukeses lamemonitoris kulutab see aga energiat, eriti graafikanõudliku kolmemõõtmelise ekraanisäästuri puhul. Mis on probleem muidugi eelkõige juhul, kui seadet ei saa püsivalt elektrivõrgus hoida.

Kui tahate ise määrata, millal ekraani automaatselt välja lülitub, vajutage klaviatuuril Windowsi logoga nuppu. Tekkinud aknasse tippige Turn off display ja vajutage Enterit, mis kuvabki vastavate valikutega akna.

(Windows 8-s tuleb enne Enteri vajutamist klõpsata Settingsil.)