Kuid tõik, et selle riistapuuga on võimalik videoülesvõtteid salvestada ja fotosid pildistada peaaegu kõikjal, kuhu kasutaja vaatama vaevub, teeb nõudmise Google Glassi etiketi järele pakiliseks juba praegu. Kuidas peaksid nutiprillide kandjad kaaskodanikke kohtlema? Ja kuidas oleks teistel viisakas käituda e-prillipapade seltskonnas?

“Umbes viis päeva olen seda ärkveloleku-tundidel kandnud peaaegu lakkamatult,” kirjutab NBC News’i ajakirjanik Rosa Golijan, kes on, nutiprillid peas, käinud kohtamas, toimetuses tööl, tualetis, pressiüritustel, kontsertidel, parkides, metroos, kauplustes ja mujal. “On üllatav, kui kiiresti ma Google’i prillide kandmisega ära olen harjunud,” nendib ta. “Vahetevahel unustan üldse ära, et neid kannan — ja et ma võin nendega teistes inimestes ebamugavustunnet tekitada.”

Lõppude lõpuks on tegu ju pea küljes kantava raaliga, mille sisse on konstrueeritud kaamera, ning see torkab kõikjal silma. Lisaks pildistamisele ja filmimisele saab aparaat hakkama Google-otsingute teostamise, tekstsõnumite saatmise ja palju muuga — ning selleks piisab koputusest parema oimukoha juures paiknevale puutepadjale või lihtsast häälkäsklusest, näiteks “Okei, Glass. Salvesta video.”

Ajakirjanik leiab, et tähelepanu, mida Google’i prillid praegu veel äratavad, võib olla nauditav, kuid mõnikord on tarvis jõuda punktist A punkti B ilma, et sind sunnitaks vastama küsimustele su kummalise peakomplekti kohta. Seega võiks n-ö Google-prillide Klubi esimene reegel olla, et prillidest rääkimine on lubatud, kuid samamoodi on lubatud vastavatele jutuajamistele teha viisakas, ent kiire lõpp.

“Ega sa seda ometi ei salvesta?”

Mitte igaühele ei meeldi mõte pidevalt nende näole suunatud kaamerast. Google-prillidel pole vilkuvat punast tulukest, mis näitaks, millal toimub salvestamine, kuid kasutamise ajal kumab selle kuvar valgust. Sellekohaste selgituste jagamine inimestele, kellega kohtute — ja neile prillikuva demonstreerimine — võib suhtlust mugavamaks muuta.

Google Glass -prille on aga võimalik kogemata sisse lülitada. See võib juhtuda näiteks ägeda peanoogutamise peale. Kui ekraan on süttinud, piisab pildistamiseks või videosalvestamiseks juba ühestainsast käsklusest ning see ajab mõned inimesed kahtlemata ärevusse. Sellistes olukordades oleks õige prillid eest võtta või vähemalt mujale suunata.

Reeglid kehtivad kõigile

“Siin on pildistamine keelatud,” rõhutas ehtekaupluse müüja kahetseval ilmel pärast seda, kui ajakirjanik oli tal prille pähe proovida lasknud ning selgitanud käskluste tähendust ja funktsioonide pakutavaid võimalusi. “Ma ei üritanud keelust üle astuda,” nendib Golijan, kuid leiab, et too sündmus illustreeris eredalt vajadust Google’i prille kandes pöörata tähelepanu samadele keelusiltidele ja reeglitele, millega peavad arvestama need, kes käivad ringi, kaamera käes. On kohti, kus pildistamine-filmimine pole lubatud.

Ei maksa solvuda, kui sellistes olukordades palutakse nutiprillid peast võtta.