Riik väljastab Mobiil-ID'sid alates 2011. aastast ja kasutajate arv on stabiilselt kasvanud. Tänavu on lisandunud 25 000 aktiivset kasutajat.

Sertifitseerimiskeskuse juhataja Kalev Pihla sõnul aitas teenuse levikule suures osas kaasa 2013. aastal algatatud projekt NutiKaitse 2017, aga ka erinevate e-teenuste lisandumine ning pikenenud kehtivusaeg.

"Alates käesoleva aasta märtsist on Mobiil-IDga liitumine ka soodsam, enam ei pea liitudes kohe tasuma riigilõivu, seda teeb Sertifitseerimiskeskus," ütleb Pihl.

"Mobiil-ID-ga liitumisele andis tohutu tõuke riigilõivu kaotamine kevadel. Mobiilioperaatorid loobusid 10-eurose riigilõivu küsimisest ning ajatasid selle väikeste osadena mobiil-ID igakuise tavapärase kuutasu juurde, mis tõi esindustesse tõelise liituda soovijate järjekorra," ütleb Tele2 tootedirektor Katrin Aron.

Eestis aktiveeriti ainuüksi märtsikuus 7800 uut mobiil-ID-d, mida on võrreldes eelnevate kuudega ligi kaks korda rohkem.

Mullu tehti Eestis mobiil-ID vahendusel 2,7 miljonit tehingut kuus. Aron prognoosib, et selle aasta tulemus ulatub juba 5 miljoni toiminguni kuus.

Sertifitseerimiskeskuse, Riigi Infosüsteemi Ameti, mobiilioperaatorite ja suurpankade vahel sõlmitud koostöölepe Nutikaitse 2017 seadis sihiks, et 2017. a lõpuks kasutab mobiil-ID-d Eestis vähemalt 300 000 inimest.

Mobiil-ID on Eesti riigi poolt väljastatav digitaalne isikutunnistus mobiiltelefonis, mis võimaldab e-teenustesse sisse logida ja digiallkirju anda. Mobiil-ID taotlemine toimub ID-kaardi alusel, hiljem kasutades pole seda vaja.

AS Sertifitseerimiskeskus väljastab sertifikaate Eesti Vabariigi isikut tõendavatele dokumentidele (ID-kaart, Mobiil-ID, elamisluba, Digi-ID ja e-residendi Digi-ID). SK teenused võimaldavad mitmete riikide kodanikel e-teenustesse sisse logida ja digitaalallkirju anda.