Grossi toidukaupade väliskaubanduse juhi Kristel Terava sõnul pilt sokkide sildil küll meenutab Firefoxi logo, kuid ei ole päris sama. Tema hinnangul on erinevus tuntud internetibrauseri logost piisav, et sokke mitte võltsitud kaubaks nimetada, kirjutab Eesti Päevalehe majanduslisa Ärileht.

Terava hinnangul ei üritanud Hiina firma antud juhul teise firma tuntust enese hüveks kasutada. Terava sõnul on sarnane pilt sokkide sildile sattunud arvatavasti juhuslikult. „Ma ei usu, et see kedagi neid sokke rohkem ostma paneb,“ lausus Terav, kelle sõnul ei tunneks Hiinas inimesed Firefoxi logo äragi.

Patendiameti kaubamärgiosakonna juhataja asetäitja Karol Rummi ütles, et sildi seaduslikkus sõltub antud juhul Firefoxi omanikust. Rummi märkis, et tooteid kontrollitakse piiril. „Tavaliselt jõuab tollist info omanikuni,“ lisas ta.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Annely Erm ütles, et täiendavasse kontrolli saadetakse piiril autod, millel on probleeme dokumentidega, kuid kõiki veoseid põhjalikult ei kontrollita. Tollis konfiskeeritakse kahtlane ja salakaup, kusjuures kinni peetud kaubast enamik on alkohol ja sigaretid. Erm lisas, et kui tooted on jõudnud üle piiri ja kaupluses müügil, siis tegeleb nendega politsei.

Politseiameti vanempressiesindaja Tiia Sirelpuu selgitas Päevaleht Online’ile, et kui politsei saab vihje või avastab kontrollreidil poes müüdava kahtlase kauba, siis võetakse see hoiule. Kaubale tehakse ekspertiis, et selgitada välja, kas tegu on piraatkaubaga.

Kui ekspertiis sellise tulemusega lõpeb, siis läheb asi piraatkaubaga kauplemisena kohtusse. Piraatkaubaga kauplemise eest võib karistada rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega.

Forte toimetus leiab, et proua Terava hinnang nagu Firefoxi sokkide tootmine ega müümine ei riku Firefox’i arendaja Mozilla Foundation’i huve, sügavalt ekslik. Nimelt Firefoxi ja teiste Mozilla Foundation toodete (n Thunderbird) logodega T-särkide, kottide jms müümine on sihtasutusele üks rahakogumise viise. Tegemist on nõndanimetatud fännikaubaga ja pole usutav, et näiteks Metsatöllu onud eriti vaimustatud oleksid kui keegi kolmas ettevõte nende ansambli piltidega särke tootma hakkaks.