Nii Telia kui ka Elisa esindajate sõnul on hetkel veel vara olukorra üle spekuleerida. Pea sõna-sõnalt kattuvas vastuses ütlevad mõlemad ettevõtted, et ootavad edasisi kommentaare, et siis nende alusel otsuseid teha. Hetkel jäävad kõik Huawei seadmed mudelivalikusse ning mingisuguseid muudatusi veel ei tehta.

Huaweil on tagavaraplaan olemas

Vahepeal on omapoolse avaliku kommentaari olukorrale andnud ka Huawei - ettevõte teatas, et nad on omalt poolt andnud Androidi arengule kõva panuse ning nad tegelevad omalt poolt sellega, et klientide jaoks midagi ei muutuks.

"Huawei jätkab turvauuenduste ja müügijärgsete teenuste pakkumist kõigile olemasolevatele Huawei ja Honor nutitelefoni ja tahvelarvutite toodetele, mis on juba müüdud või veel laos olemas. Jätkame turvalise ja jätkusuutliku tarkvara ökosüsteemi ehitamist, et pakkuda kõigile kasutajatele parimat ülemaailmselt kogemust," kinnitas ettevõte klientidele.

Google on juba öelnud, et Huawei telefonidele jääb ligipääs Google'i rakendustepoele ning rakendusi puudutavatele uuendustele, samas jäetakse telefonitootja suure tõenäosusega ilma tulevastest operatsioonisüsteemi ja turvauuendustest. Väidetavalt on Huawei aga selleks juba mõnd aega valmistunud ning tegelenud kulisside taga nii telefonide kui arvutite tarvis enda operatsioonisüsteemide arendamisega.

Uute operatsioonisüsteemide arendamisega alustati juba 2012. aastal, kui ameeriklased esmakordselt Huaweid puudutava juurdlusega alustasid ning alles selle aasta märtsis kinnitas Huawei tippjuht Richard Yu Die Weltile, et plaan B on operatsioonisüsteemide poolel täiesti olemas. Samas on aga jätkuvalt vaja leida tarnija arvutiprotsessorite jaoks - telefonikiipe toodab Huawei ise ning tundub, et sama on vaja hakata tegema ka arvutikiipide puhul.

Võti on tarbijatel

Nüüd saab ettevõtte jaoks peamiseks küsimuseks see, kuidas kliendid võimaliku uue operatsioonisüsteemi vastu võtavad ning milline see oma funktsionaalsuselt on. Kui ettevõte suudab vastata ameeriklaste süüdistustele ja tarbijaid veenda selles, et kõik on turvaline, võib Huawei jätkuvalt oma koha tipptootjate seas säilitada.

Kui aga asjad peaks minema vastupidi ning esimesed versioonid operatsioonisüsteemidest ebaõnnestuvad, võib telefoniturg tõsiselt ümber kujuneda ja maailma suuruselt teine telefonitootja võib kaduda unustusse, sarnaselt nagu juhtus omal ajal Nokiaga.