Järgmine versioon ID-kaardi tarkvarast kannab numbrit 2020.09 on plaanis kasutajatele avalikustada selle aasta septembris. Üks suuremaid muudatusi on tembeldamisrakenduse TeRa toe lõpp.

Tembeldamisrakendusega TeRa on kasutajad seni saanud automaatselt otsida arvutist DDOC ja BDOC 1.0 formaadis digitaalselt allkirjastatud dokumente ning lisada neile ajaserveri poolt ajatempleid. Uus ajatempliga ümbrik aitab tuvastada vana ümbriku avamist ja muutmist. Kui osapooltel on erinevad versioonid samast dokumendist, saab tänu ajatemplile tõestada, milline versioon on originaal.

TeRa lisati ID-tarkvarasse 2017. aasta juunis ning oli algselt plaanitud aastase toeperioodiga, kuid jätkuva nõudluse tõttu seda pikendati. Praeguseks on kasutus märgatavalt vähenenud ning seetõttu eemaldatakse ID-tarkvarast TeRa rakendus ja lõppeb ka toeperiood.

Toeperioodi lõpp tähendab omakorda, et rakenduse puudusi ja turvaauke ei parandata ning probleemide korral ei saa kasutajatugi aidata. Tembeldamisrakenduse funktsioon on lisatud digidoc4j teeki, et tarkvaraarendajad ja süsteemiintegraatorid saaksid selle otse oma infosüsteemidesse integreerida.

TeRa rakenduse toe lõppemisega seoses sulgetakse 30. septembril ka RIA puhverserveri kaudu pakutav ajatempliteenus puhver.ria.ee.

Lisaks lõppeb järgmise ID-tarkvara versiooniga ka ID-kaardi tugi operatsioonisüsteemidele Ubuntu 16.04 LTS ja Ubuntu 19.10.

ID-tarkvara (versioon 2020.09) peamised uuendused ja muudatused:

  • tembeldamisrakenduse TeRa eemaldamine ID-tarkvara paigalduspaketist ning toeperioodi lõpp
  • Ubuntu 16.04 (LTS) ja 19.10 toeperioodi lõpp
  • ekraanilugerite täiendused ja parandused
  • DigiDoc4 kasutajaliidese täiendused ja parandused