Selleks, et parimat keskklassi telefoni leida, tuleks probleemile läheneda süstemaatiliselt. Võtame eesmärgiks, et telefonil oleks vähemalt neljatolline ekraan, samas üle 4,6-tollised on juba liiga kallid. Telefon peaks töötama suhteliselt korraliku tarkvaraga, see tähendab Eesti populaarseima telefoniplatvormi Androidi versiooni 4.0 või uuemat.

Telefoni eest üle 400 euro me maksta ei tahaks. Edasi tulevad olulised tehnilised nõudmised, ilma milleta me oma rahast loobuma ei ole nõus. Kindlasti peaks telefonil olema 4G andmeside ühendus, sest me tahame telefoni kasutada ka paari aasta pärast, kui 3G võrk on ülekoormatud ja 4G kiire andmeside levib kõikjal juba sama soodsa hinnaga. Nõudlikum kasutaja paneb telefoni sisse muidugi kohe 4G paketiga SIM kaardi.

Wifi ja Bluetooth on tänapäeval igas telefonis, kuid meie valikul võiks olla ka NFC tugi. Teatavasti arendavad Eesti suurimad pangad ja mobiilioperaatorid usinalt turvalisi NFC-makseid, nii et oleks ju tore järgmisel aastal telefoniga poes ja kohvikus tasuda.

Kokkuvõttes:

  • 4- kuni 4,6-tolline ekraan
  • Android 4.x
  • kuni 400 eurot
  • 4G andmeside
  • NFC ühendus

Nende nõudmiste järel jääb sõelale põhimõtteliselt kaks Eestis saadaolevat telefoni. HTC One SV on operaatorite juures müügil kliendihinnaga 365 eurot, Sony Xperia SP aga 385 eurot.


Kui lähtuda hinnast, on võitja HTC One SV. Mida aga saab, kui panna juurde 20 eurot? Sony Xperia SP on suurema ja kõrgema resolutsiooniga ekraaniga (kuigi kehvema TFT tehnoloogiaga), veidi võimsama kaameraga ja sellest saab USB-juhtme kaudu pildi ka telekasse viia (MHL link).

Aga kui me vaatame Eesti nutitelefoniturgu veidi laiema pilguga ja painutame pisut oma nõudmisi, siis 15 eurot juurde pannes torkab silma LG Optimus G. Oma suure 4,7-tollise ekraani poolest võiks see kuuluda tipptelefonide klassi, aga tema hind on vaid 400 eurot. Erinevalt soodsamatest konkurentidest on tal neljatuumaline protsessor, mis nutitelefoni vähegi kasutades igati kasuks tuleb. Lisaks on LG Optimus G-s 32 GB mälumahtu, kolm korda rohkem kui Sonys või HTC-s.