Eesti IT- ja sideteenuste ettevõte Unitcom koostöös Norra telemaatika ja sensortehnoloogia ettevõttega Nordic Automation Systems teatavad, et on lõpetanud tehnilised testid NORAneti käivitamiseks.

See avab uue ajastu Eesti IKT-turul, kus seadmed, süsteemid ja rakendused saavad iseseisvalt turvaliselt internetivõrguga ja omavahel ühendust pidada.

Asjade internet (ingl IoT ehk Internet of Things) võimaldabki neil iseseisvalt sensorite abil infot koguda, salvestada ja töödelda, mida kasutada mitmete protsesside mõõtmiseks, jälgimiseks ja juhtimiseks paljudes eluvaldkondades nagu tervishoid, põllumajandus, transport ja logistika, kommunaalteenused, kodumajapidamised, tööstus ja ehitus jm.

Unitcom Eesti juhatuse esimees Toomas Peek kinnitab: "NORAnet on kõigile klientidele, teenuseosutajatele ja rakendustepakkujatele võrdsetel alustel kättesaadav."

Asjade interneti teenuste osutamiseks on vajalik üleriigilise juhtmeta sidevõrgu olemasolu, mis lubab kasutada odavaid, autonoomseid ja väikese energiatarbimisega sensoreid.

NORAnet baseerub rahvusvaheliselt tunnustatud võrgutehnoloogial LoRaWAN, võimaldades kasutada kuni kümneaastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel, ka maa all ja muudes raskesti ligipääsetavates kohtades.

NORAneti omanik on OÜ Noranet, võrku hakkab käigus hoidma opereerima ja juurdepääsuteenust pakkuma Unitcom, kes on tänavusest ka täieõiguslik rahvusvahelise LoRa-Alliance liige.

NORAneti võrgus on selle aasta jooksul testitud erinevaid LoRaWAN-standardile vastavaid sensoreid nagu Nordic Automation Systemsi vee-, elektri-, gaasi-, temperatuuri-, niiskuse- ja liikumissensorid, mida saab koheselt reaalseteks rakendusteks kasutama hakata.

Võrgu avamisel on NORAneti katvusala 55% Eesti territooriumist, hõlmates kõiki maakonnakeskusi (kokku 28 linna). Unitcom hakkab leviala laiendama vastavalt klientide vajadustele.