Suitsetamisest loobumine on raske. Osalt nikotiinisõltuvuse, osalt selle pärast, et harjumusel on tohutu jõud. Plaaster ja närimiskumm kustutavad nikotiininälja, ent ei kaota harjumust enne hommikukohvi või pärast lõunasööki paar mahvi tõmmata. Harjumuse jõudu aitavad nüüdsest murda e-sigaretid, mis on juba Euroopasse jõudnud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Välimuselt sarnanevad e-sigaretid tavaliste suitsudega, kuid on veidi pikemad. Ühest sigaretist saab kätte vajaliku koguse nikotiini, ent mitte tubaka kahjulikke koostisosi (tõrv, ving), kantserogeenseid ühendeid (hüdrasiin, arseen, formaldehüüd, bensopüreen jne).

Kopsuarst Erve Sõõru sõnul peab esmalt olema endal suur soov suitsetamisest loobuda, edasi tuleb juba abivahendite valik. Eestis e-sigarette veel müügil pole, suitsetamisest loobujaile pakutakse nikotiininätse, -plaastreid ja antidepressante. Milline meetod kellelegi kõige paremini sobib, selgub nõustamisel.

Sõõru sõnul on suitsus kolm peamist kahjulikku komponenti: sõltuvust tekitav nikotiin, kopse rikkuv ning kopsuvähki põhjustav tahm ning kopsudele ladestuv tõrv.

Suitsetamise mahajätmiseks mõeldud abivahendeid kasutatakse peamiselt nikotiini asendusraviks ja eelduseks on, et nikotiinikogus ajapikku väheneb.

Artikli täisversiooni loe Eesti Päevalehest.