Kohalolek e-maailmas on oluline

Möödunud aastal esitles Toyota Genfis legendaarse Toyota Supra järeltulijat. Aasta on möödas, ideeauto on saanud päris autoks ning esimesed autoajakirjanikud on saanud imelooma ka proovida. Uus auto jõudis elektroonilisel kujul ka Playstation 4 videomängu Gran Turismo Sport.

See kõik ongi asjade loomulik käik, mängukonsoolid on endiselt populaarsed ja videomängimisel on oma lai fänkond, uudismudelitele joostakse tormi ka videomängudes.

E-kasutajaid on nii palju, Gran Turismo Sporti mängib üle maailma umbes 7 miljonit inimest. Võib lugeda juba oluliseks sihtgrupiks küll, seega pole imestada selliste arengute üle.

Möödunud nädalal võis Toyota uudiste lehelt lugeda mõnevõrra ootamatut uudist. Tavaliselt teatavad autotootjad ametliku pressiteatega näiteks seda, et WRC sarjas osaletakse uue autoga. Või väljastatakse uudis mõne muu traditsioonilisema motospordi valdkonna kohta.

Toyota Gazoo Racing, mis on ühtlasi ka Ott Tänaku meeskond WRC sarjas, teatas, et nüüd sisenetakse ka e-motospordi maailma ning e-motosport saab olema üks TGR-i põhiosa.

Tiim töötab aktiivselt, et motosport ja sportautod oleksid kättesaadavamad erinevatele generatsioonidele üle kogu maailma ning ilmselgelt hõlmab see ka videomängud.

Kuid mitte ainult, TGR loodab ühtlasi ühendada e-motospordis osalemise kaudu kogutud infot ka päris maailmas - selleks, et teha tulevikus veelgi paremaid autosid. See on miski, mida põnevusega oodata.

GR Supra GT Cup

Misasi on E-motosport?

Arvutites ja mängukonsoolidel erinevate mängude võrgus mängimine ei ole juba ammu midagi uut, ka mitte sõidusimulaatorites. Omavaheline mõõduvõtt on oluline pärismaailmas ringradadel ja ralliradadel, kuid ka videomängudes.

Kindlasti on sõidusimulaatorid paljude jaoks lihtne meelelahutus, et korraks põigata igapäevaelust motospordi erutavasse maailma aega surnuks lööma.

Kuid väga paljudele on videomäng kõige reaalsem (ja turvalisem) võimalus motospordist vahetult osalejana osa saada ning miks mitte ka teatud mõttes väljakutse ja eneseteostus. Nagu motosport päris maailmas.

Kuigi kogu sõitmine ja võistlemine toimub teleriekraani vahendusel kusagil arvutiserverites, on telekamängus iga võistleja teatud mõttes võrdne päris maailma võidusõitjatega.

Ajad on palju edasi läinud ning sõidusimulaatorid on muutunud väga tõetruuks, seda nii graafika kui sõidukogemuse realistlikkuse poolest. Sellevõrra hägustuvad ka päris maailma ja võrguelu piirid.

Selle kõige pinnalt tundub loomuliku arenguna see, et koostöös FIA-ga on Toyota Gazoo Racing loomas motosporti uue generatsiooni inimestele - sündinud on FIA poolt sertifitseeritud ametlikud GT meistrivõistlused.

Olgu veelkord rõhutatud, et see kõik toimub videomängus, kuigi internetist erinevaid materjale lugedes jääb õhku segadus, millest parajasti juttu on - e-võistlustesse suhtutakse täie tõsidusega.

Võimalus saada maailmameistriks

Kõige parem selle juures on asjaolu, et võistlustest saab osa võtta iga üle kuue aastane huviline, kellel on PlayStation 4 ning vastav sõidusimulaator-mäng.

Kuna tegemist on (esimese) ühe automargi võistlusega, sõidavad kõik e-osalejad Toyota GR Supraga ning võistluse eesmärk ongi välja selgitada parim GR Supra sõitja.

Eelsõidud peetakse onlines üle kogu maailma, sõidetakse 13 sõitu ning lõpuks toimub üks finaalsõit. Detailne informatsioon, sh nende (e-)ringradade kohta, millel sõidetakse, avaldatakse Toyota Gazoo Racingu netilehel. Ettevõtmise ametlik nimi on GR Supra GT Cup
GR Supra GT Cup