ÜRO lasi uurida e-jäätmete praegust taset üheteistkümnes riigis ja kui palju see võib kasvada alanud dekaadi vältel.

Projekti autorid hoiatavad, et näiteks Indias võib äravisatud arvutite hulk 2020. aastaks viiekordistuda. See tähendab tõsist ohtu keskkonnale ja elanike tervisele. Seevastu Hiinas ja Lõuna-Aafrikas on oodata 2020. aastaks neljakordset kasvu, võrreldes 2007. a tasemega.

Äravisatud mobiiltelefonid on omaette karm teema. 2020. aastaks peaks vastavad jäätmed kasvama Hiinas seitse ja Indias kaheksateist korda.

Asi on tõsine loomulikult samuti globaalselt. Tehnikast tekkiv "prügi" kasvab 40 miljoni tonni võrra aastas.

Osa vanast tehnikast saab õnneks uue eluvõimaluse arengumaades, mis pikendab selle prügimäele jõudmist. Mõned riigid võtavad "vanakraami" rõõmuga vastu, et seal leiduvad väärtuslikud materjalid ja metall välja koukida. Mobiiltelefonide ja arvutite tootjad kasutavad ära "keskmisel aastal" 3 protsenti kaevandatud kullast-hõbedast, 13% pallaadiumist ja 15% koobaltist.

Väärtusliku eemaldajad ei rakenda aga tingimata keskkonnasõbralikke ja tõhusaid meetmeid. Näiteks hiinlased tavatsevad e-jäätmed tagaaedades tuhastusahjudesse loopida, mis on "hea kraami" kättesaamiseks ohtlik ja reostav viis.

ÜRO kutsub üles riike nagu Hiina, Brasiilia, India, Kolumbia, Mehhiko, Maroko ja Lõuna-Aafrika vabariik e-prügi kogumist ja käsitlemist ruttu reformima. Praegu oleks viimane aeg moodsad keskused püsti panna, kuni toodetud kogused saasta on veel suhteliselt madalad.