LMT teatel oli see esmakordne riigipiire ületanud droonilend, mis toimus ainult mobiilivõrkude toel. Seejuures ei katkenud droonil kogu lennu vältel kordagi ühendus võrguga.

Lend algas Lätis ja lõpes Eestis, kattes kaheksa kilomeetri pikkuse trassi, sh viis kilomeetrit Eesti poolel.

Mobiilivõrkudega sidepidamiseks oli droon varustatud LMT ja Telia SIM-kaartidega ning riigipiiri ületades lülitus andmeedastus ühelt SIM-kaardilt teisele.

Demolend kinnitas, et võrkude vahetamine kõigest mõne millisekundi jooksul on tehniliselt teostatav, mis annab kindlust jätkata piiriülese mobiilsidevõrgu põhise projekti arendamist.

Telia Eesti 5G programmijuhi Margus Kruppi sõnul näitas testlend, et juba tänaste 4G võrkude abil toimub andmeedastus piisavalt kiiresti, tagamaks drooni lennuks vajalikku tuge ja võrguvahetust. Ühtlasi annavad sellised testid aimu, mida võib veelgi võimekama 5G tehnoloogia abil korda saata tulevikus.

„Samuti saab mobiilivõrkude abil reaalajas edastada droonil asuvate sensorite infot lennujuhile ning maapinna ja võimalike takistuste infot droonile, mis aitab droonide juhtimist muuta ohutumaks ning integreerida muu lennuliiklusega. See kõik võimaldab turule tuua täiesti uusi teenuseid,“ lisas Krupp.