"Me ei saa garanteerida, et tunneme ära kõik pahavarad, kuid teeme endast parima ja teavitame kasutajaid vähemalt meile tuttavatest pahavaradest (Adware)," ütles Delfi IT-juht Mait Tafenau.

Delfi poolt tuvastatud pahavarad mõjutavad absoluutselt kõiki lehti, mida konkreetse veebilehitsejaga vaadatakse, mitte üksnes Delfit. Samuti ei aita nende laienduste vastu täiendavad "blokeerivad" laiendused.

Kuidas me pahavara tuvastame

Moodsa pahavara tuvastamine on võimalik tänu asjaolule, et pahavara muudab kasutajale näidatavat lehekülge. Kui lehele on lisatud tuvastatavaid koodiridu, siis saame järeldada, et pahavara on toimetamas.

Miks Delfi seda teeb?

"Kogu pahavara tuvastamise protsess on tegelikult saanudki alguse just kasutajate tagasisidest, kus kurdetakse asjade pärast, mida Delfi tegelikult oma lehele pole lisanud ega lubanud," rääkis Tafenau. "Moodne pahavara on nii nutikas, et näitab veebilehel täiendavat sisu ilma, et kasutaja isegi aimaks, et tegemist võiks olla hoopis pahavaraga kasutaja arvutis," lisas ta. Delfi kogutud andmed näitavad, et tuvastavat pahavara on Eestis rohkem kui 30 000 arvutis.

"Loodame, et tänu kasutaja otsesele informeerimisele saavad arvutid pahatahtlikutest laiendustest puhastatud," sõnas Delfi IT-juht.

Tafenau sõnul on sarnast teavitusriba Delfis kasutanud näiteks inimese informeerimiseks, kui tal on kasutusel liiga vana veebilehitseja. "Tänaseks on veebilehitseja uuendamise riba saanud üle 90 000 kliki ja meie statistika näitab, et sellest teavitusest on olnud Eesti internetile väga positiivne mõju," rääkis ta.

Bänner näeb välja selline:

Delfi bänner

Mida võiks arvutit hooldades silmas pidada

Veebilehitseja laiendusi saab vaadata veebilehitseja seadetest "Extensions" või "Addons" menüüst. Delfi poolt tuvastatud pahatahtlikud laiendused kannavad nime Yontoo, Linkswift, Qualitink, AccelerateTab jne. "Tahaks ka rõhutada, et iga laiendus, mida teil otseselt vaja ei ole on täiendav energiakulu teie arvutile. Võiks lausa öelda: mida vähem, seda parem," sõnas Tafenau.

Delfi on loonud ka spetsiaalse testlehekülje, mis aitab tuvastada, kas veebilehitsejas olevad lisad mõjutavad lehe kuvamist. Vaata testi siit: http://www.delfi.ee/z/test/

Kui veebilehitsejast laienduste eemaldadamine käib endal üle jõu, on mõistlik pöörduda IT-spetsialisti poole.

Mis on veebilehitseja laiendused?

Sisuliselt pisikesed programmid mis on arendatud spetsiaalselt veebilehitsejatele. Oma olemuselt ei ole need kuidagi halvad, pigem vastupidi. Kahjuks kasutatakse laiendusi ära ka kasutajate vastu. Laienduste eripära on see, et need töötavad samas veebilehitsejas (nt Chrome, Firefox või Safari) igal opsüsteemil, nt Windows, Mac või Linux.

Kuidas pahavara arvutitesse jõuab ?

Uurimine on näidanud, et pahavara ei jõua arvutisse alati läbi turvaaukude. Paljud pahavara kirjutajad on avastanud, et hoopis lihtsam on kasutajat trikitada midagi alla laadima, käivitama ja hooletu käitumise tulemuseks ongi pahavara. Tasub alati mitu korda mõelda, enne kui täiesti tundmatut tarkvara oma arvutis käivitada.

Vaata ka varasemaid Delfi lugusid Eesti arvutites olevast pahvarast:


Loe lisa ka maailmast: