Mul siiski õnnestus ootamatult avastada üks volditav* telefon, mida ma küll testinud pole, kuid mille koostekvaliteet tundub igati korralik ja hind on... kallis, aga tunduvalt mõistlikum kui Samsungi, Motorola ja Huawei voldiktelefonidel.

Tootja kodukalt saab selle tellida 799 inglise naela ehk umbes 940 euro eest. Eelmises lõigus mainitud rivaalmudelite puhul arvesta 1400-2400 euroga.

Selle toreda seadme nimi on Cosmo Communicator ja see on loodud vana hea merekarbi-disainiga. Nii et täitsa keskelt kokkupandav, mis ongi ju volditava telefoni põhitunnuseid. Juriidiliselt on kõik korrektne.

Tõsi, ekraan jääb ühele poolele ja seda ilma puruks tegemata keskelt kokku ei pane. Aga pole vajagi. Nagunii läheb aega, kui populaarsemad äpid hakkavad kõik moodsate voldikekraanide iseärasustega arvestama. Ja ekraan elab kauem, mitte ei lähe juba lähemas tulevikus pekki.

Mis veel parem, Cosmo Communicator sisaldab nii ekraani kui ka selle all füüsilist klaviatuuri. Kunagi nii populaarsete BlackBerry nutiseadmete tootmine on ju (taas) lõppenud, nii et kui sa tahad n-ö pärisklaviatuuri mugavusi nautida, siis uute seadmete hulgast midagi valida polegi.

Enamgi veel, CC pakub ootamatut, arvutisõbra jaoks intrigeerivat mitmikbuutimise võimalust. Nii tavalisele kui ka peakasutaja õigustega (root’itud) Androidile lisaks võib jooksutada Linux Debiani ja TWRP-d.

Kusjuures need võivad kõik partitsioonidena sama failiruumi jagada, ühe jaoks ei pea teisi eemaldama. Linuxit paigaldades ei jää ilma ka õhu teel saadetud Androidi täiendustest.

Mitmikbuutimiseks vajalik püsivara on tasuta saadaval ja tootja jagab Debiani või mingi muu tarkvara paigaldamiseks hulgaliselt juhiseid. Muidugi on Linuxi kasutamine füüsilise klaviatuuri tõttu nutiseadmel ka ebatavaliselt mugav, sest kasutaja ei pea käsureale pääsemiseks mingeid trikke kasutama.

Cosmo Communicatori tootis briti firma Planet Computers, mis igatseb kunagisi pihuarvutite aegu niivõrd taga, et võtab enda missiooniks füüsilised klaviatuurid nutimaailma tagasi tuua. Ega loodus tühja kohta salli: BlackBerry läheb, Cosmo tuleb.

* Jah, ma tean, et volditava telefoni all mõeldakse eelkõige painutatava ekraaniga seadet, mitte sellist, mida saab kokku voltida ehk kokku panna. Aga see artikkel ongi mõeldud satiirina uue trendi vastu, mida tootjad püüavad meile jõuga peale suruda, kuigi nad ei suuda veel kõrge hinna väärilist kvaliteeti garanteerida.