Nimelt olevat CIA tutvustanud asjakohaseid tõendeid nn viie silma ühingu liikmetele ("Five Eyes"). Tegemist on luureliiduga, kuhu kuuluvad Ühendkuningriigi, Austraalia, Uus-Meremaa, Kanada ja Ameerika Ühendriikide valitsused ning mille eesmärk on jagada omavahel strateegilist infot.

Kuigi pole täpsustatud, mismoodi Huawei ja Hiina armee täpselt omavahel seotud on, pakub paljastus infot, mida nii mitmedki skeptikud juba pikemat aega nõudnud on. Siiani on ameeriklased Huaweid süüdistanud sisuliselt põhjuseta ning pole poole sõnagagi maininud, milles täpselt hiinlasi süüdistatakse.

Kuigi ka praegu on täpsemad asjaolud teadmata, on siiski tegemist mingisugusegi informatsioonikübemega, mis vähemalt viitab, milles probleemid peituda võivad. "Huawei ei kommenteeri kuulujutte, mis põhinevad anonüümsete allikate jutul põhinevatel tõenditeta oletustel," ütlesid ettevõtte esindajad aga praeguse paljastuse taustal.

Vaatamata sellele, et ameeriklased täpsemat infot jaganud pole, on nad aga jõuliselt nõudnud liitlasriikidelt näiteks Huawei 5G lahenduste kõrvale jätmist. Sakslased ja britid on nõudmiste peale öelnud, et nemad ilma täpsemate avalike tõenditeta koostööd pooleli ei jäta, konkreetseid süüdistusi on palunud ka Huawei.

"Hiina ametivõimud pole meie käest kunagi taotlenud klientide mobiilsidevõrkude andmeid," ütles ettevõtte asutaja Ren Zhengfei selle aasta alguses Shenzhenis korraldatud pressikonverentsil, mis oli korraldatud just selleks, et end ameeriklaste süüdistuste eest kaitsta. Kuna aga Zhengfeil polnud aimugi, milles ettevõtet tegelikult süüdistatakse, otsustas ta kinnitada Huawei seadmete ohutust sisuliselt igal tasandil.

Riiklikul tasemel on Huawei seadmed mitmetes riikides ära keelatud, teiste seas on riigiteenistujatel Hiina ettevõtte seadmed keelanud USA, Austraalia, Uus-Meremaa ja Jaapan. Samuti on Huawei tooteid boikoteerimas Eesti. "Eesti saab toetuda üksnes partnerriikide hinnangutele, sest meil endil ei ole sertifitseerimisskeemi selliste toodete turule lubamiseks või keelamiseks," ütles Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektori asetäitja Uku Särekanno.