Aga esmalt Chromebookist

Chromebook on selles mõttes eriline arvuti, et sisaldab ainult Google'i veebipõhist tarkvara.

Nii opsüsteem (Chrome OS) kui ka kõik rakendused on Google'i loodud ning küsivad netiühendust, kuigi osad võimalused on kasutatavad ka ilma.

Sellise arvuti trumbid on selgelt näha. Google'i veebiteenused on laialt tuntud ja armastatud (Drive, Docs, Gmail) – nende väärtuses ei pea enam veenma.

Lisaks on need tasuta ja juba serveritasandil parandatud-värskendatud, nii et kasutaja ei pea midagi tegema. Seda vähemalt siis, kui ei hakka rakendusepoest midagi juurde hankima.

Ja muidugi on Chromebook olnud üldiselt suhteliselt odav, kuigi Google üllatas veebruaris ka eriti kalli mudeliga; baashinnaga 1299 dollarit (USAs), mis seab nende senise äristrateegia kahtluse alla.

Chromebookide miinused on samuti üsna selgelt näha. Esiteks ei pruugi tahta ainult Google'i tarkvara ja nende poolt heaks kiidetud standardeid kasutada.

Teiseks on netiühenduseta arvutist ühenduseprobleemide või -puudumise korral palju vähem kasu (kuigi seda võib öelda tänapäeval vist iga arvuti kohta).

Ja kolmandaks pole Chromebookid väljaspool USAd kuigi nähtaval-saadaval, milles peab küll Google'i huvi- või mis iganes puudust süüdistama. Raha neil ju oleks, et "hagu anda".

Tehnikasõber peab olema ise huvitatud ja motiveeritud, et selline (veebis) leida ja koju muretseda.

Foto: tootja

Nüüd lõpuks Chromebase'ist

Google ei plaani hetkel teadaolevalt midagi ette võtta Chromebookide massidesse jõudmise nimel, aga selle väikevend Chromebase on iseenesest midagi uut ja põnevat.

Valmistab selle Google'i põhiliste riistvarapartnerite hulka jõudnud LG, mida reedab ka uhke suur logo monitori tagaküljel. Väiksematest kirjadest rääkimata.

Jah, saad pilte vaadates õigesti aru, arvutikomponendid peituvad monitoris nagu kõik-ühes- ehk AIO-disaini puhul ikka.

Kuna monitor pildil tundub kerge ja õhuke, võib arvata, et arvutikomponendid pole just väga kiired ega jõulised. Nii see tõesti paraku on.

Foto: tootja

Tehnilised näitajad:

* Chrome OS opsüsteem
* Ligipääs e-poodidele Chrome Web Store ja Google Play
* Valik veebiteenuseid nagu Gmail, Drive, Search, Maps, YouTube, Hangouts

* 21,5-tolline ekraan (Full HD, IPS)
* Inteli 4. põlvkonna Celeron-protsessor
* 2 GB muutmälu, 16 GB iSSD andmeruumi
* HDMI sisend, 3x USB 2.0, 1x USB 3.0, LAN

* Sisse ehitatud 1,3 MP veebikaamea, 5W kõlarid ja mikrofon
* Lisatarvikud: klaviatuur, hiir, juhtmekorrastaja

Kokkuvõttes

tahan järeldada, et Chromebase on suhteliselt mobiilne ja kahtlemata uudne alternatiiv peamiselt netikasutuseks ja dokumenditööks sobivatele kergetele sülearvutitele.

Või miks mitte ka tahvelarvutile, kui sulle meeldib sellega peamiselt mängida, muusikat-filme esitada ja surfata.

Ainuke murekoht on võimalik hind, mida hetkel vaka all hoitakse. Kuna seade lööb peamiselt uudsusega, mitte olulise eelistega nutiseadmete või kergete sülearvutite ees, näen seda eelkõige impulssostuna, kui koju kuluks ära lisaarvuti, mida oleks kerge ringi liigutada.

Kui Chromebase hakkaks maksma impulssostule sobivalt kuni 100-120 eurot (unistada ju võib), tunduks see juba ihaldusväärne!