“Meie ülesanne on saavutada suurem mõistmine inimeste ja masinate vahelistest fundamentaalsetest erinevustest ning realiseerida seda inimeste ja robotiseeritud programmide automaatsete diferentseerimismeetodite arenduses,” vahendab Pennsylvania ülikooli infoteaduste ja -tehnoloogiate kolledži nooremprofessori James Z. Wangi sõnu portaal 3dnews.

James Z. Wang uuris koos teaduskandidaadi Ritendra Datta ja statistika noorema professori Jia Li´ga erinevusi moonutatud visuaalsete kujutiste tuvastuses inimese ja masina poolt. Uurijad kasutasid tehnoloogiat CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart; Turingu automatiseeritud avalik test arvutite ja inimeste eristuseks) ehk kujutisi, mida kasutatakse veebiteenustele ja rakendustele suunatud automaatrünnakute ärahoidmiseks.

Paljude veebilehtede kaitsekomponendina kasutatav CAPTCHA genereeritakse juhuslikest sümbolitest, mille kasutaja peab õigesti sisestama näiteks registreerimis- või ostuprotsessi lõpetamiseks.

James Z. Wang´i uuringus kasutati CAPTCHA-ga varustatud demoprogrammi IMAGINATION, mis paiknes veebilehel imagination.alipr.com. Kujutiste tuvastusel uuriti nii tehis- kui ka inimintellekti. Kuigi inimvõime osutusid piiratuteks, tõestasid väljaande IEEE Transactions on Information Forensics and Security (Organisatsiooni IEEE toimetised kriminalistikast ja ohutusest) septembrikuu numbris avaldatud tulemused, et robotiseeritud programmid pole võimelised tuvastama moonutatud kujutisi. 

James Z. Wang loodab tulevikus koostööle arendajatega, et muuta IMAGINATION universaalseks töövahendiks, mida võrguressursid saavad rünnakute ennetamiseks tarkvaralahendustesse integreerida.

Sellele vaatamata ei välista teadlane võimalust, et masinad suudavad kunagi inimest ületada: “Me näeme palju mõistlikumalt väljatöötatud arvutiprogramme, mis suudavad opereerida reaalajas suure andmemahuga — palju suuremaga, kui keskmine inimene võib oma kogu elu jooksul teada saada. Kui teatud takistused, mida paljud peavad ületamatuteks, ületatakse, ületavad masinad kunagi inimese.”