Hetkel kasutusel olevast umbes 100 miljonit eurot maksvat Cray XC40 superarvutist brittidele ei piisa - uus arvuti on ilmateenistuse esindajate sõnul märkimisväärselt kiirem ja täpsem ning ka maailmamastaabis kõige täpsem arvuti, mida üldse ilma ennustamiseks kasutatakse. Selle tehtav töö aitaks kaasa ka inimeste argielule, vältida lennuviivitusi ja kaitsta üleujutuste eest.

"Tulgu vihma või olgu ilm päikeseline, meie suur ennustus superarvutisse kiirendab ilma ennustamist ja aitab seeläbi inimestel valmistuda näiteks oma reisideks või vajadusel üles seada üleujutuskaitseid," ütles Ühendkuningriigi äri, energia, ja tööstusstrateegia minister Alok Sharma.

Superarvutis plaanitakse luua digitaalne mudel meie maailmast, mis võtab arvesse kõiki erinevaid tegureid - tuulekiirusi, temperatuuri ja rõhku ning muid näitajaid. Arvuti on nende andmete põhjal võimeline tavatingimustes looma ülitäpseid mudeleid kilomeetrise raadiusega piirkondadest, eriti täpseks minnakse aga lennujaamade ümbruses, kus mudeldatakse iga 300 meetrise raadiusega punkti eraldi.

Samuti oleks uus arvuti ilma ennustamises oluliselt kiirem. Kui varasemalt oli võimalik ülidetailseid ilmaprognoose luua kolmetunnise intervalliga, siis uus arvuti võimaldaks seda teha iga tunni tagant. See aitaks paremini kohaneda just tormidega, mille käigus võivad olud väga kiiresti muutuda.

Lisaks sellele, et arvuti aitaks inimesi kaitsta ilmaga seotud ohtude eest, on kasu veelgi. Näiteks tahetakse seda rakendada, et aidata Ühendkuningriigil üle minna madalama süsinikutarbimisega majandusmudelile, samuti saaks superarvutit kasutada ravimite loomisel, energiatarbimise optimeerimisel ja muu teadustöö toetamiseks.

Uus arvuti paigaldataks mitmes faasis. 2022. aastal jõuaks kohale esimene osa, mis tõstaks praeguse arvutisüsteemiga võrreldes võimekust kuus korda. 2027 jõuaks kohale aga teine osa, mis kergitaks jõudlust veel kolm korda. See tähendab, et lõpuks oleks uus arvutisüsteem eelmisest pea 20 korda parem.

1,5 miljardi euro suurune hinnalipik on õigustatav, kuna raha jaguneb brittide sõnul kõikide nende aastate peale ära. Lisaks hõlmab see peale riistvara hinna ka arvuti ülalpidamiskulusid kümne aasta vältel. Samas ei ole veel paljastatud, milliselt tootjalt uus superarvuti tahetakse osta.