Rio on kahtlemata kaunis linn, aga kurikuulus ohtra kuritegevuse poolest, eriti tulirelvadega seostuvate kuritegude osas. Asi on nii tõsine, et kohalikud püüavad neist hoiduda spetsiaalse äpi abil.

Rakendus kannab nime Fogo Cruzado (Risttuli), seda saab Androidi või Apple'i nutiseadmetele alla laadida ning seda näeb ka brauseriga lihtsalt kindlal veebilehel.

Fogo Cruzado meenutab kuulsat liiklusäppi Waze, aga selle kasutajad püüavad tiheda liikluse asemel vältida tulevahetuse ohvriks sattumist.

Muidugi saab ka ise infot lisada, et teisi hoiatada, näiteks tulevahetuse osakoha, kestvuse, kannatanute ja hukkunute arvu ning isegi märkuse, et kas olukord muutus tõsiseks just politsei tegevuse tõttu.

ekraanitõmmis

Äpi väljastas inimõiguste eest seisva organisatsiooni Amnesty International kohalik haru, mille väitel hukkus möödunud aastal Rios tulevahetustes iga viies inimene just politseireidide tõttu.

Aga ega see muidugi hukkunu omakseid väga ei lohuta, kui intsidendi algatasid politseinike asemel gängiliikmed või muud kurjategijad.

Rio võimud linnas kuuli saanud süütute kõrvalseisjate arvu ametlikult ei arvesta, sest ei suuda endi väitel täpset mõõdupuud välja mõelda. Eks siis äpp pea aitama.

Fogo Cruzadosse lisandus ööpäeva jooksul peale selle ilmumist kohe umbes 100 teadet tulevahetuste kohta, kuu aja jooksul aga 1100 teadet. See teeb siis keskmiseks 18 päevas.