Värskes teaduslikus läbimurdes õppis arvuti evolutsioonitõed selgeks, surus miljonite aastate vältel toimunud evolutsiooni loetud tundidesse ning lõi selle tulemusel bioroboti. See on küll valmistatud konna rakkudest, kuid ei käitu ühegi looduses elutseva olendi moodi, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Vaevu millimeetripikkused olevused vingerdavad laboris Petri tassil. Mõnel neist pehmetest eluvormidest paistab justkui olevat küljes jäse või paar, teised olendid meenutavad jälle peenikesi nälkjaid. Neil pole käsi, jalgu ega käppasid ning lähemalt vaadeldes näeme, et need pole ka teod ega nälkjad.

Tegelikult ei sarnane need olendid ühegi teise loomariigis elutseva olendiga sellisel lihtsal põhjusel, et neid pole loonud loodus.

Nende autor on arvuti, millele anti üles­andeks jätta darvinist­lik evolutsiooniteooria kõrvale. Arvuti kihutas selle asemel palju kiiremini hoopis läbi digitaalse evolutsiooni­protsessi ning jõudis retseptini, mida järgides saab toota uudseid elavaid roboteid, mis koosnevad sada protsenti bioloogilist päritolu rakkudest. Teadlastel pole vaja teha muud kui ainult vormida arvuti juht­nööride järgi olend.

Nii saadakse eluvorm, mis pole ei lihast ja verest olend ega mikrokiibi juhitav robot, vaid midagi nende kahe vahepealset. See on programmeeritud organism ehk nn biobot. Ingliskeelseks nimetuseks said need Tufti ja Harvardi ülikooli teadlaste koostöös valminud biobotid computer designed organisms ehk CDO.

Petri tassil vibelevad biobotid koosnevad aafrika suur-kannuskonna naha- ja südamerakkudest, kuid need rakud ei käitu endisel viisil naha- ega südame­rakkudena, sest arvuti on rakkudele andnud uued ülesanded.

Biobotid suudavad objekte teisaldada, ülesannete lahendamisel koostööd teha – hoolimata sellest, et neil pole aju ega mõttetegevust – ning võib-olla end ka parandada, kui peaksid viga saama.

Võima­lik, et needsamad biobotid aitavad ühel päeval lahendada ka suuri keskkonna­probleeme, näiteks koguda maailmamerest mikroplasti või likvideerida ohtlikke tuumajäätmeid.

Biobotile saab anda ka teistsuguseid ülesandeid. Biobotiprojekti üks juhtidest Michael Levin selgitas Imelisele Teadusele, et bioboti abil võivad teadlased saada paremaid teadmisi selle kohta, kuidas rakud omavahel suhtlevad, kudedeks koonduvad ja organismideks kasvavad.

Kui teadlastel on see info rakkude kohta olemas, võivad nad igasuguste rakkude baasil midagi „ehita­da“. Digi-Darwini juhtimisel kulgev tehislik evolutsioon võib aidata minevikku jätta ka haigused ja vananemise.

Loe biorobotite kohta lähemalt detsembri Imelisest Teadusest!