Näitamaks kui võimas on üks kräkkerite käpa alla sattunud ar­vutivõrk, nakatasid BBC tehnoloogiasaade „Click” ja arvutiturbefirma Prevx spetsialistid katse korras 22 000 arvutit. Nad lõid selleks zombie-arvutite võrgu ehk Botneti. Viirus oli seatud ründa­ma vastavat katseveebilehte. Selgus, et ühe veebilehe täielikuks ummistamiseks piisas kuueküm­ne arvuti üheaegsest rünnakust.

Prevexi spetsialisti Jacques Erasmuse sõnul on säärane tihedalt külastatava veebisaidi rünnak küberkurjategijate tüüpiline võte. „Nad võtavad ühendust veebilehtede haldajatega, ähvardavad küberrünnakuga ja nõuavad lunaraha. Ja seda ka makstakse.”

Postkastid umbes

Saates kasutatud viirus, millesarnaste hankimine internetist kas nakatunud veebilehte külastades või tundmatu autori elektronkirja manust alla laadides, on märkamatult lihtne, jättis puutumata nakatunud arvutite kasutajate isikliku info ja keskendus katsele. Nakatunud arvutite hulga kontrollimiseks oli viirus programmeeritud saatma kaks e-kirja etteantud aadressile. Vähem kui tunniga olid mõlemad postkastid tuhandetest elektronkirjadest umbes.

Sääraseid programme, mis võtavad võõra arvuti märkamatult üle, kasutavad küberkurjategijad arvutist tulusa info – salvestatud pangakoodide ja muude salasõnade – otsimiseks ning ahvatleva petuspämmi laialisaatmiseks.

Arvutiturbefirma McAfee spetsialisti Greg Day sõnul olid sedasorti Botnetid esialgu lihtsalt arvutihuviliste lõbusad katsetused, kuid praeguse seisuga on neist küberkurjamite arsenalis saanud võimsad relvad. Nendega tehakse isegi äri.