Cambridge’i ülikooli professori Mark Thompsoni koostatud aruandest selgub, et avatud lähtekoodiga tarkvara kasutamise korral ei peaks valitsus ühelegi suuremale IT projektile kulutama rohkem kui sada miljonit naela, vahendab PCPro.

Ühendkuningriigi varikantsler palus Thompsonil analüüsida sealse haigekassa (NHS) läbikukkunud patsiendihaldussüsteemi arendusprojekti võimalike alternatiive. Patsiendihaldussüsteemi arendusprojekt on viimase viie aasta jooksul neelanud eelarveväliselt kümme miljardit naelsterlingit.

Thompsoni hinnangul on lahenduseks avatud lähtekoodiga tarkvara kasutamine. See avab väikeettevõtetele võimaluse osaleda IT-hangetes ja tagab massiivse kulude kokkuhoiu tarkvaralitsentside arvelt. Samuti tuleks ettepaneku kohaselt kõikides valitsusasutustes juurutada avatud tarkvarastandardid, mis tagaks avatud koodiga tarkvarale võrdsed konkurentsitingimused.

„See ei ole raketiteadus, see on kaasaegse ja tõhusa hankesüsteemi loomine,“ ütleb Thompson BBC-le. Varikantsler George Osborne on veendunud: „Need ettepanekud ei aita ainuüksi säästa raha, vaid aitavad moderniseerida valitsust, muutes avaliku sektori innovaatilisemaks ja parandades avalike teenuste kvaliteeti.”