Tegin seda minagi võttes Samsungi käest mõneks nädalaks laenuks uhiuue lipulaeva Galaxy S5, kirjutab Kiip.ee.

Kuulates Samsungi koolitaja müügijuttu, tekkis kibe soov telefoni juba proovida. Kas tõesti saab üks telefon olla nii ideaalne nagu mulle just kirjeldatakse?

Kui uskuda müügijuttu, siis peaks S5 metalse välimusega äär, mõnusa nahkse tundega tagus ning tolmu- ja veekindlus olema kindlad argumendid Samsungi uue lipulaeva ostmiseks.

Kui sulle on senine müügijutt läinud peale, siis kappa kiirelt poodi ning poeta ostukorvi Lõuna-Korea inseneride kätetöö. Kui see aga polnud piisav, siis loe edasi.

Pulsiandur ja sõrmejäljelugeja

Oli aasta 2000-midagi, mil Apple'i nutitelefonile arendati rakendus, mis pani ahhetama paljusid.

Lihtne rakendus sai hakkama sellega, et mõõtis telefoni käeshoidja pulssi. Seda tegi ta tänu telefoni kaamera ning välgu koostööle.

Olles toona iPhone'i kasutaja, olin õnnelik, et saan baaris näidata sõpradele veel üht lahedat trikki, millega saab mu hammustatud õunaga (nagu Apple'i logo kõnepruugis kutsutakse) telefon hakkama, aga nende omad ei saa.

Minu huvi rakenduse vastu möödus kiirelt. Jah, ta tõesti näitab pulssi ning isegi enamvähem täpselt. Kuid kas see on ikka vajalik funktsioon?

Sõbrad tüdinesid ka sellest juba ära ning meie kõigi hämming möödus siis, kui sarnased rakendused olid saadaval platvormile Android.

Kuigi suur osa nutitelefonide kasutajatest ei mõõda oma pulssi igapäevaselt, leidis Samsung, et selle kasutamiseks peab uuele lipulaevale lisama lisaanduri. Mõeldud-tehtud ja lisatud ta saigi.

Tundub, et insenerid ei jõudnud fookusgrupi tagasisidet oodata ära. Pärast telefoni mõnenädalast kasutamist julgen väita, et see on üks kõige ebavajalikumaid lisasid, mida saab ühele nutitelefonile lisada.

Ükski telefon ei hakka kunagi asendama õiget pulsiandurit, pulsikella või siis isegi seda sama Play Store'ist tasuta allalaaditavat rakendust.

Minu pettumus ei piirdu ühe anduriga. Negatiivse hinnangu peab võtma omaks üliturvaline sõrmejäljelugeja.

Jah, siinpuhul ei ole Samsung eksinud, tõesti on tegu väga-super-giga turvalise lahendusega. Kuid seda vaid seetõttu, et reaalses elus ta ei toimi ehk kõik andmed jäävad ka sinu enda eest peitu.

Täpsustuseks mainin ära, et sõrmejäljelugeja toimib vaid siis, kui sõrm lohistatakse üle nn kodunupu ning seda tehakse kindla nurga alt ning kiirusega.

Kui nurk või kiirus on vähegi paigast ära, ei saa telefon näpujäljest aru ning taevaväravad jäävad suletuks. Nõndaks saan konstanteerida fakti, et nende kahe funktsiooni turundamisel võib Samsung edaspidiselt kasutada lauset "revolutsiooniliselt innovaatiline läbikukkumine".

Kaamera

Kuid kas siis telefonil midagi head ka on? Jah on. Alustame näiteks kaamerast, millel on piisavalt megapiksleid, et suumida Tallinna linnavalitsuse aknast sisse ning näha meeri tähtsaid dokumente lappamas.

Telefon saab pildistamisega hakkama nii hommikul, lõunal kui ka õhtul ehk valges ja hämaras.

Loe täisteksti ja vaata rohkem pilte saidil Kiip.ee