Augustikuus mõistis Samsung, et 5,1-tollisest ekraanist ja 3 GB muutmälust jääb väheks ning tõi turule uue mudeli S6 edge+, millel on suurem ekraan ja 1 GB võrra rohkem muutmälu.

Kas Samsungi uusimat tipp-nutitelefoni on mõtet osta ja mis eristab seda konkurentidest? Nendele küsimustele annan vastuse seekordses arvustuses, kirjutab Tehnikapilk.ee.

Esmamulje & välimus

Kui telefon kätte võtta, siis tuleb esimesena pähe ingliskeelne väljend rock solid, millele otsest eestikeelset vastet pole.

Eesti keeles sobiksid selle telefoni välimust ja ehituskvaliteeti iseloomustama sõnad soliidne, väga kvaliteetne, viisakas, elegantne jne.

S6 edge+ on ehitatud põhiliselt metallist ning minu kätte istub see väga hästi. Ääred ekraani ümber on olematud, tagant midagi peale kaamera ning andurite ja välklambi ei leia. iPhone’likult ümarad ääred ning allosas olevad pordid jm muudavad selle telefoni suurepäraseks.

Erinevalt iPhone’ist ei ole taga triipe, mis eraldavad antenne telefoni sisemuses. Kuna käes on seade väga tugev ning kvaliteetne, siis ei tohiks probleeme esineda ka #BendGate’iga.

Välimuse osas kaks miinust on kaamera füüsiline väljaulatumine korpusest ning ülimalt läikiv tagakülg, mis on peale lühikest kasutamist sõrmejälgi paksult täis - mikrokiust puhastuslappi on vaja nüüd alati kaasas kanda.

Esimesel õhtul surfasin veebis ja avastasin, et telefon on vahepeal läinud üsnagi kuumaks. Kuumust tuleb üllataval kombel ainult telefoni pealt. Eks hiljem paistab, kas ülekuumenemine on suurem probleem.

Kui telefonile teha väike ekskursioon, siis mida näeme?

Alumises ääres on Micro USB pesa, 3,5 mm heliväljund, kõlar ja mikrofon. Vasakul poolel on kaks nuppu helitugevuse reguleerimiseks. Paremal küljel on ainult sisse-ja väljalülitusnupp. Telefoni peal on koht Nano-SIM’i sisestamiseks ja pisike kõlar kõnede jaoks.

Foto: tehnikapilk.ee

Kaamera

Viimastel aastatel on kaamerate müük pidanud kannatama, sest üha enam tehakse pilte telefonikaameratega.

edge+ kaameras keegi pettuma ei pea. See suudab jäädvustada imelisi, teravaid, õigete värvidega 16-megapikslisi fotosid ja 4K UHD videot ning lisaks HD videot 120 kaadrit sekundis.

Kaamerarakendus on samuti väga hea. Tavalises fotorežiimis saab sisse lülitada välklambi, muuta pildi kuvasuhet ja lisada pildile erinevaid värvifiltreid. Režiimis Pro on võimalik muuta värvitasakaalu, fookust ja ISO väärtust.

Eraldi väärib tunnustamist Samsungi uuematelt telefonidelt pärinev funktsioon Live Broadcast, millega saab reaalajas YouTube'i videokeskkonda otseülekandeid teha, näiteks mõnelt väiksemalt ürituselt.

Tarkvara

Telefonile on paigaldatud operatsioonisüsteem Android 5.1.1 "Lollipop" ning selle peale Samsungi kasutajaliides TouchWiz, mis erineb algupärasest Androidist tunduvalt.

Paljudele kasutajatele ei pruugi Samsungi kasutajaliides meeldida, aga minul pole selle vastu absoluutselt midagi, sest peaaegu kõik telefonid, mis mul üldse on olnud, on Samsungid ja seega on asi varasemast tuttav.

Töökiirus on väga hea. Kuna sõnadest jääb tihti väheks, tegin mõned jõudlustestid, et saaksite punktisummasid võrrelda näiteks enda telefoni või teiste mudelite omadega.

Jõudlustestid:

* AnTuTu: 62919 punkti
* Geekbench 3 Single-Core: 855 punkti
* Geekbench 3 Multi-Core: 3722 punkti
* Vellamo Mental: 1632 punkti
* Vellamo Multicore: 2430 punkti
* Quadrant Standard: 26813 punkti
* GPUbench: 22509 punkti

Foto: tehnikapilk.ee

Aku

Mitmete testijate väitel on S6 edge+i aku väga pika kestvusega. Mina saan väita, et see on tõesti korralik, aga mitte midagi väga erilist.

Aku mahutab 3000 mAh-d ning mina sain hommikul täislaetud akuga täpselt ühe päeva hakkama - hommikust õhtuni.

Väike täpsustus: minu igapäevane kasutamine hõlmab iga tunni tagant meilide lugemist ja kümme minutit veebisirvimist, õhtupoole umbes üks tund veebisirvimist ja mõne video vaatamist. Tihti tuleb telefoniga ette ka wifi jagamist. Kahjuks kahte päeva akuga välja ei venitanud.

Kuhu kadusid MicroSD ja vahetatav aku?

Samsungi telefone on alati teistest eristanud võimalus akut ja mälukaarti vahetada, aga Samsung otsustas millegipärast Galaxy S6 tooterivist mälukaardipesad eemaldada ja akud eemaldamatuks muuta.

Kui need kaks võimalust on teile tähtsad, siis sobib teile pigem LG G4.

Kõlarid

Kõlar või siis kõlarid asub/asuvad seadme allääres. Helitugevus on pigem keskmine, aga kvaliteedilt jõuab kõlar kõrgliigasse. Heli kõlab puhtana ja pole kuidagi summutatud.

Kodunupud

Kuna S6 edge+ on Samsungi kõige vingem mudel, siis on sellel loomulikult sõrmejäljelugeja, et telefon ilma koodideta lahti lukustada.

Sõrmejäljelugeja asub üsna tavalises kohas - kodunupu sees. See töötab väga hästi ning seadme saab avada väga kiirelt ja sellised probleeme pole esinenud, et tuleks sõrme asendit veidi muuta, et see saaks tuvastatud.

Alumisel äärel on kolm füüsilist nuppu. See on hea, sest nii saab kasutusse võtta võimalikult palju väärtuslikku ekraanipinda. Seda paljude teiste uute mudelite puhul ei saa, sest ekraani alumises osas on puutetundlikud nupud, mis röövivad ära väga palju ekraanipinda.

Foto: tehnikapilk.ee

Kõige olulisem osa

Ahjaa, oleksin muu kõrval peaaegu unustatud S6 edge+'i kõige erilisema funktsiooni. Ingliskeelsest sõnast edge võib aru saada, et telefoni juures on oluline selle äär või serv.

Sõna pole telefoninimes ilmaasjata, sest edge-mudelitele omaselt on ekraani mõlemad servad n-ö telefoni äärtele valgunud.

Tekib küsimus, miks oli üldse mõtet sellist innovaatilist lahendust välja nuputada? Vastus on väga lihtne. Tänu mitmetele mini-rakendustele saab kumeratest ekraaniäärtest kasu lõigata.

Näiteks minu lemmiklahendus on erinevate värvide abil sissetulevast kõnest märku andmine. Kui seade on laual ekraan allapoole ja keegi helistab, siis hakkab kumer ekraaniserv (ehk telefoni külg) vilkuma värviga, mis on sellele kontaktile määratud. Nii saab helistajast teada ilma telefoni laualt võtmata või ekraani vaatamata.

Teiseks on võimalik kasutada “öökella” rakendust, mis tähendab, et telefoni enda kõrvale kapile jättes kuvatakse kumeral ekraanil kellaaega.

Kolmandaks meeldib mulle kumera ekraani juures veebisirvimist teha, sest kui küljelt-küljele lehti keerata, siis ei peagi sõrm telefoni äärega kokku puutu.
Foto: tehnikapilk.ee

Alguses tundub kumer ekraan veider, aga kümne minutiga harjusin sellega päris ära. Seejärel tunduvad eestvaadates videod ja muu sisu üsna tavaline, aga kui taas küljelt vaadata, tundub see ikkagi pisut veider.

Kui väikeseid rakendusi kumeral ekraanil kasutada ei soovi, siis ei anna ekraan tavakasutusele midagi erilist juurde ja oleks mõistlikum soetada tavaline Galaxy S6 telefon.

Ekraan on 5,7-tolline, mis minu jaoks on piisav suurus, aga paljude kasutajate jaoks on see liiga suur. Resolutsioon on 2560 x 1440 piklsit, mis on võimsamate mudelite seas juba standardseks saamas. Ekraanipilt on väga terav ja selge.

Kokkuvõte

Samsung Galaxy S6 edge+ on väga hea nutitelefon. Sellel on minu meelest vaid üks miinus, kõrge hind. See aga on tavaliselt telefoni valimise puhul üheks olulisemaks ostuargumendiks.

Kui rahas pole küsimust, lemmikoperatsioonisüsteem on Android, koostekvaliteet on oluline ja tahaksite midagi innovatiivset, siis on Samsung Galaxy S6 edge+ kahtlemata parim valik.

Olles hiljuti testinud LG lipulaeva G4, ei saa ma tunnistada, et Samsungi kaamera oleks parem, aga Samsungi ehituskvaliteet on kordades parem LG ja Sony uusimate mudelite omast.

Teised tootjad: võtke õppust meisterlikust ehituskvaliteedist, aga ärge kindlasti seda otse maha kopeerige!

Usun, et Samsung Galaxy S6 edge+ ja HTC One A9 võib kutsuda parima koostekvaliteediga Androidiseadmeteks.
Foto: tehnikapilk.ee

Plussid ja miinused

+ Fantastiline koostekvaliteet
+ Hea kaamera
+ Terav ekraanipilt
+ Kumeralt ekraanilt saab kasu lõigata
+ Jõudlus
+ Tarkvara (igaühele ei meeldi, aga mulle meeldib)
+ Sõrmejäljelugeja

- Hind
- MicroSD mälukaardipesa puudub
- Aku pole vahetatav