Üllatuslikult oli see vaid mõned aastad tagasi, täpsemalt 2011. aastal. Nokia N9 oli soomlaste esimene, ühtlasi ka viimane, MeeGo põhjal töötav nutitelefon. MeeGo on arendatud Linuxi operatsioonisüsteemi baasil, kirjutab Kiip.ee.

Kuigi telefon võeti arvustajate poolt positiivselt vastu, otsustas Nokia oma tegevjuhi Stephen Elopi juhtimisel teist teed minna.

Vaid pärast mõningast müügilolekut otsutas telefonitootja N9 tootmise ning müügi lõpetada. Paraku sai see neile saatuslikuks. Enamus tehnikahuvilisi leiab, et Nokiat oleks saatnud edu, kui nad oleksid jätkanud N9 ning MeeGo seadmete arendamist.

Kuna N9 läks paljudele korda, otsustasid projektiga tegelenud arendajad luua uue ettevõtte ning alustada uue telefoni arendust. Nimeks sai sel ettevõtmisel Jolla.

Möödunud aastal esitles firma oma esimest nutitelefoni, millele ei olegi eraldi nime pandud. Nagu võib juba eeldada, ehitasid Jolla arendajad telefonil töötava operatsioonisüsteemi MeeGo baasil.

Aastaid tagasi, mil Eestis ei müüdud veel ametlikult Apple'i vinget nutitelefoni iPhone, käisid seda välismaalt kodumaale toomas ettevõtlikud inimesed, et need hiljem siin mitmekordse kasumiga maha müüa.

Midagi sarnast prooviti ka Jolla telefoniga. Kuid üllatuslikult ei olnud selle vastu sellist tunglemist nagu iPhone'idele. Minu tutvusringkonnast soetasid endale sedaviisi Jolla kaks inimest.

Peale esmase elevuse kadumist ei ole nad telefoni ühegi vestluse käigus enam teemaks võtnud. Kuid miks? Õnneks avanes mul Elisa abiga võimalus telefoni pisut pikemalt testida. Olgu juba öeldud, et oma miks-küsimusele sain ma vastuse kiirelt.

Foto: Kiip.ee

"Kahest saab üks" väljendab minu arvates väga hästi telefoni disaini. Seade on disainitud nõnda, et külgvaates jääb mulje, et see on pandud kokku vaid kahest jupist. Pisut ebatavaline lähenemine ajal, mil enamus telefone on ühesuguse lihtsa nn šokolaaditahvli disainiga.

Muus osas on tegu klassikalise nutitelefoniga. Sarnaselt Androidi-telefonidega on Jollal ekraani alaosas teavituste-tuluke, mis hakkab uute sõnumite, kõnede või muu info puhul vilkuma ning sähvima.

Sarnasus Androidiga jätkub ka süsteemis, kus taaskord saab kasutada väljendit "kahest saab üks".

Seda seetõttu, et tarkvaraliselt on Jollale võimalik installida Androidi-rakendusi, ja see on võimalik kohe karbist välja võetuna, ehk mingeid imetrikke, rootimisi või võlusõnu ei tule lausuda.

Süsteemist vaatab vastu veelgi üks sarnasus, kuid seekord mitte N9 ega Androidiga võrreldes, vaid hoopis Blackberrylt.

Loe täisteksti ja vaata rohkem pilte saidil Kiip.ee.