Üpris mahlakas väljaütlemine ettevõtte kohta, kes paar aastat hiljem tutvustab maailmale oma uut 7,9-tollist tahvelarvutit – iPad mini. Mis siis pani Apple’i meelt muutma, küsib Kahvel.ee arvustus.

Võimalikke vastuseid on mitmeid. Esiteks – iPad mini ei ole 7-tolline vaid pigem 8-tolline. Tõsi, kuid tundub pigem tähenärimisena.

Teiseks – Steve Jobsi enam ei ole, mistõttu võib Apple turule tuua ka selliseid tooteid, mis endisele juhile ei meeldinud. Võimalik, kuid väheusutav, et Steve Jobsi tõekspidamised nii kiiresti jalge alla tallatakse.

Kolmandaks – Jobs ütles sageli asju, mis käisid risti vastu sellega, kuidas Apple hiljem käitus. Jällegi tõsi, kuid tavaliselt järgnes sellisele käitumisele selgitus, et turg on muutunud.

Milles võib seisneda praegune turumuutus? Kas tõesti on põhjuseks Google'i ja ASUSe koostöös valminud 7-tolline Androidil põhinev tahvelarvuti Nexus 7 ning selle väidetavalt suur müügiedu?

Google ei ole küll ametlikke numbreid teavitanud kuid arvatakse, et Nexus 7-t müüakse ca 1 miljon igas kalendrikuus. Kuigi iPadi vastav näitaja on u 5 korda kõrgem, on Nexus 7 siiski üks edukaimatest iPadi konkurentidest.

Samas võttes arvesse, et Nexus 7-t tutvustati alles käesoleva aasta suvel, mil iPad mini arendus juba ilmselt käis ning asjaolu, et Apple ei tee tavapäraselt mina-ka-tooteid, siis tundub ka see versioon ebausutav.

Miks siis väiksem iPad? Miks pidas Apple, kes on tuntud oma jäikade põhimõtete ning tootevaliku lihtsuse poolest, vajalikuks toota väiksem versioon iPadist? On see tõesti hea ja vajalik toode? Uurime järele.

Riistvara

iPad mini on täielik kunstiteos – alumiiniumist unibody raam, teemantlõikega äärised, praktiliselt nähtamatud liideskohad ning minimalistlik ja sümmeetriline disain.

Koostekvaliteet on samuti esmaklassiline – ei ühtegi ebatäpset liitekohta ega krigisevat detaili. Apple'i toodetele omaselt koosneb iPad mini klaasist ja alumiiniumist.

Viimase puhul on tegemist küll tugeva vastupidava ja hinnalist muljet jätva materjaliga, kuid nii mõnigi kasutaja võib eelistada Nexus 7 kummist tagakülge, mis on käes soe ning haardub paremini kui alumiinium. Maitse asi.

iPad mini on saadaval kahes värvitoonis – valge ja must. Siinkohal on huvitav märkida, et musta iPad mini tagakaas ei ole harjumuspäraselt hõbedane, vaid must. Tegemist on anodeeritud alumiiniumiga, millel on teatud valgusolude käes ka rohekas-sinine varjund. Sarnaselt iPhone 5-ga on valge mudeli tagaosa hõbedane.

Mõõtudelt on mini tavapärasest iPadist omajagu väiksem – senise 9,7-tollise diagonaaliga ekraani asemel on 7,9-tolline.

Erinevus on küll kõigest 1,8 tolli, kuid numbrid on siinkohal petlikud. Mini on tervelt kolmandiku võrra väiksema ekraanipinnaga, või teisiti öeldes, suurel iPadil on 50% rohkem "kasulikku pinda" kui minil.

Lisaks on mini äärmiselt õhuke – 7,2 mm – mis on 1/4 võrra õhem suuremast iPadist ning lausa 1/3 võrra õhem Nexus 7st. Sarnaselt võib iseloomustada iPad mini kaalu – 312 g -, mis on suurest iPadist poole kergem ning sisuliselt samas kaalus Nexus 7-ga.

Seega võrreldes Nexus 7ga on iPad mini õhem ja kergem, kuid omab kolmandiku võrra suuremat ekraanipinda.

Käes istub mini suurepäraselt. Kuigi peopessa see erinevalt Nexus 7-st ei kipu mahtuma, on iPad mini kasutamine ühe käega siiski lihtne ja mugav.

Lisaks hoolega läbimõeldud riistvarale aitab hõlpsale käsitlemisele kaasa ka iPadi tarkvara. Nimelt on mini ekraani ümbritsev ala paremas ja vasakus ääres väga õhuke, mistõttu satub pöial minit hoides tihtipeale ekraanile. Siin tuleb appi tarkvara, mis suudab selliseid puudutusi edukalt ignoreerida.

Mini ekraaniks on 7,9-tolline ning IPS-tehnoloogial põhinev LCD paneel, ekraanisuhtega 4:3. Resolutsioonilt on mini identne 2. generatsiooni iPadiga ning pikslitiheduselt iPhone 3GS-iga.

Numbrites väljendatuna tähendab see resolutsiooni 1024 x 768, mis teeb 7,9-tollisel ekraanil pikslitiheduseks 163 ppi.

Just nimetatud pikslitihedus on näitaja, mida minile kõige enam ette heidetakse. Nimelt on mini pikslitihedus vaid pool sellest, mis suuremal iPadil ning jääb arvestataval määral alla ka teistele 7-tollistele tahvelarvutitele. Näiteks võib siinkohal tuua Nexus 7, mille pikslitihedus on 216 ppi.

Miks see pikslitihedus nii oluline on? Aga sellepärast, et suurem pikslitihedus tagab selgema ja detailsema pildi. Irooniline on siinkohal, et just Apple ise oli see, kes viis ülikõrge resolutsiooniga displeid massidesse iPhone 4 turule tulekuga.

Ekraanid, mida Apple ise kutsub Retina-displeideks, on tänaseks leidnud tee lisaks iPhone'ile ka suurde iPadi ja isegi Apple'i sülearvutitesse. Eeltoodu taustal tulla turule uue tootega, mille displei on kaks korda "udusem" väljakujunenud standardist, on kummaline.

Olles kasutanud erinevaid Retina-displeiga seadmeid, oli mini ekraan esmapilgul ehmatav. Kui fotod, videod ja ikoonid mind väga ei häirinud, siis tekst oli võrreldes suure iPadiga ikka üsna udune.

Samas ei maksa unustada perspektiivi – veel 2 aastat tagasi oleks iPad minil olnud üks kõrgeima pikslitihedusega displei, mis turul saada on. Samas illustreerib see ilmekalt tehnika arengu kiirust – ekraan, mis oli 2 aastat tagasi üks parimatest, on täna üks halvimatest.

Siiski ei tasu siit järeldada, et mini ekraan on kasutuskõlbamtu. Kasutaja jaoks, kes ei ole ülikõrge pikslitihedusega harjunud, on mini ekraan täiesti tavapärane ega anna nurisemiseks põhjust. Samuti ei saa mainimata jätta, et mini displei oskab väga tõetruult värve kuvada ning selle värviesitus on suurepärane pea iga vaatenurga alt.

iPad mini "mootoriks" on Apple'i enda A5 protsessor ning 512 MB muutmälu. Kuigi mälumaht ei ole suur ning protsessor on tänaseks ligi 2 aastat vana, ei anna see iPad minit kasutades tunda. Jah, iPhone 5-ga võrreldes on kiirusevahe olemas, kuid kindlasti ei saa mini kohta öelda, et see oleks aeglane.

Aku kestvus on võrreldav suure iPadiga – 4440 mAh aku tagab kenasti 10-tunnise järjestikuse kasutamise ning üldjuhul igatseb mini laadija järele korra 2-3 päeva tagant.

iPad minile on mingil põhjusel sissse ehitatud stereokõlarid, mis aga suurt eelist monokõlarite ees ei anna, kuivõrd need asuvad üksteisest vaid paari cm kaugusel ning ei suuda seetõttu arvestatavat stereoefekti tagada.

iPad minil on kaks kaamerat – 1,3-megapiksline eesmine kaamera, mis mõeldud eelkõige videokõnede pidamiseks, ning 5-megapiksline tagaküljel asuv kaamera.

Kuigi pildistamine ja filmimine tahvelarvutiga ei ole just kõige mugavam tegevus, siis on vähemalt see võimalus kasutajale antud. Pildikvaliteet on minu hinnangul väga hea ning sarnaselt iPhone 5-ga suudab iPad mini senisest paremini hakkama saada ka hämarates oludes.

Tarkvara

Tarkvara kohta ei ole suurt midagi öelda, sest see on praktiliselt identne iPadi omaga. Kuivõrd mini resolutsioon on identne iPad 2 resolutsiooniga ning "ühilduv" suure iPadi resolutsiooniga, siis töötavad minil kõik tavapärased iPadi rakendused.

Kuna aga ekraan ise on kolmandiku võrra väiksem suurest iPadist, siis on kõik nupud ning muud kasutajaliidese elemendid tuntavalt väiksemad kui suurel iPadil.

Siinkohal on Apple olnud ilmselgelt valiku ees, kas säilitada kasutajaliidese elementide suurus ja alustada rakenduste arendamisega nullist või anda järgi kasutusmugavuses ning tagada, et minil on müügiletuleku hetkel olemas 275 000 rakendust.

Ilmselt tegi Apple õige valiku, kuid selle tulemuseks on siiski kasutajaliidese elemendid, mis tegelikkuses peaksid olema suuremad.

Tõe huvides peab siiski ütlema, et enamus käesolevas arvustuses kirjeldatud probleemidest on märgatavad üksnes neile, kes suurt iPadi on harjunud kasutama. Kindalsti ei häiri kasutajaliidese elementide mõnevõrra väiksem mõõt mini kasutamismugavust märgatavalt.

iPad mini on võimalik soetada 16, 32 ja 64 GB mälumahuga, valge või must, mobiilse andmesidega (4G LTE) või ilma.

Hinnad algavad USAs 329 dollarist, mistõttu julgeks ennustada, et meil algavad 329 eurost. Võrdluseks, 16 GB mälumahuga Nexus 7 hinnad algavad Eestis 239 eurost, mis on ligi kolmandiku võrra väiksem iPad mini baashinnast.

iPad mini pakub täiendava 100 euro eest küll tohutut rakendustevalikut ning suuremat ekraani, kuid kas see on väärt 100eurost hinnaerinevust, jäägu igaühe enda otsustada.

Kokkuvõte

iPad mini ei ole olemuselt uus tootegrupp, tegemist on lihtsalt väiksema iPadiga.

Samamoodi on tahvelarvutid aastaid eksisteerinud erinevates mõõtmetes ning siiani ei ole ühest arusaama, milline see parim mõõt ikkagi on. Kõik oleneb kasutajast ning sellest, mida ta oma seadmega teeb.

Video vaatamiseks, e-kirjadele vastamiseks, joonistamiseks ja muuks loovaks tegevuseks on minu hinnangul suur iPad kahtlemata parem valik, kuna ekraanil on ruumi rohkem, jõudlust jagub enam jne.

Samas, diivanil lösutades uudiste lugemiseks ja mängude mängimiseks on mini jällegi oluliselt parem, kuivõrd seda on nii palju kergem ja mugavam käes hoida ja kaasas kanda.

Sama lugu on sülearvutitega – mulle meeldib 15-tolline, mu abikaasale aga 11-tolline. Maitse asi.

iPad mini on kahtlemata väga hea tahvelarvuti – see on väike ja kerge ning sellel jooksevad kõik iPadile tehtud rakendused. Kui sul ei ole tahvelarvutit või sul on ilmtingimata vaja väikest tahvlit, siis iPad mini on suurepärane valik.

Kui oled aga inimene, kes ei suuda või ei taha kasutada ilma nn Retina-displeita tahvlit või on 329-eurone hinnasilt sinu jaoks liiga soolane, siis ei pruugi iPad mini sinu jaoks kõige õigem valik olla.

Lõpetuseks täname Valget Klaari, kes meid demoseadmega varustas.