Retina-ekraani all peab Apple silmas displeid, mille resolutsioon on sedavõrd kõrge, et palja silmaga pole sel üksikuid piksleid võimalik eristada, kirjutab Kahvel.ee.

Nüüd leiab sellise tehnoloogiaga ekraani Apple'i nutitelefoni kõrval ka iPadilt, iPod Touchilt ning 13- ja 15-tollistelt MacBook Prodelt. Õigupoolest leiabki mainitud arvutite nimede lõpust lisatähise Retina.

Esmalt tõi Apple turule 15-tollise mudeli, mis on suunatud eelkõige professionaalidele, kes tegelevad foto- ja videotöötluse või siis näiteks projekteerimisega. Mõned kuud hiljem esitleti ka selle väiksemat, 13-tollist kaaslast.

Esmamuljed

Karpi avades tervitab meid üpriski tavapärane pilt. Seal on arvuti, laadija, mõned voldikud, mis pajatavad soetatud seadmest, ning loomulikult Apple'i kleepsud. Justkui avaks mõne vanema põlvkonna MacBook Pro karbi, kuid mitte päris.

Et jõuda laadijani, tuleb arvuti esmalt karbist välja võtta. Üllatuslikult kaalub rüperaal väga vähe, kõigest 1,62 kg – teadupärast on tavapärase 13-tollise MacBook Pro kaaluks 2,06 kg.

Arvutit käivitades tabas taaskord hea üllatus: see on väga kiire! Kiirusele aitavad kaasa 8 GB DDR3 muutmälu ning kiire SSD mäluseade.

Arvuti on saadaval kahes valikus – 128 GB ning 256 GB SSD seadmega, kõik muud näitajad on samad. Ja üllatused ei lõppenud kerguse ja kiiruse juures, arvutil on ka imepärane ekraan!

Kui palju infot mahub 13-tollisele Retina ekraanile?

Võrdluseks kasutame igapäevatöö tegemiseks kasutatavat, 2011. aasta suvel soetatud MacBook Prod.

Esmakordsel käivitamisel on arvuti resolutsiooniks määratud 1280 x 800 punkti, mida on sama palju kui minu isiklikul arvutil. Retina-mudeli ekraani resolutsioon on 2560 x 1600, mis teeb pikslitiheduseks 226 pikslit tolli kohta.

Lihtsamalt öeldes kuvatakse ekraanile sama palju infot kui tavapärasel Prol, aga juhul, kui programm on optimeeritud Retina-ekraani jaoks, näeb see oluliselt teravam ning - mis seal salata - ka ilusam välja.

Kui tõsta resolutsioon tippu (1680 x 1050), mahub ekraanile kordades rohkem infot.

Produktiivsuse tõstmiseks ühendan kodus olles oma arvutile alati järgi 24-tollise monitori. Retinaga MacBook Pro kasutamisel ei olnud selleks vajadust, sest ekraanile mahub korraga piisavalt informatsiooni.

Kuigi paljud programmid töötavad juba nii-öelda Retina-režiimis, otsustasin siiski kasutada suuremat resolutsiooni kui vaikimisi on seatud.

Mida uut seal veel on?

Apple on mõistnud, et paljude kasutajate jaoks on tähtis HDMI ühendusliides ning selle leiab käesoleva sülearvuti küljelt. Lisaks HDMI-pordile on sel SD-mälukaardipesa, kaks USB 3.0, kaks Thunderbolti ja üks mikrofoni/kõrvaklapi pistik ning MagSafe 2 laadimispesa.

Mida aga teeb tavakasutaja kahe Thunderbolti pesaga? Paistab, et Apple on need sinna lisanud selleks, et tarbijaid vaikselt harjutada. Harjutada USB "surmaks" ning üleminekuks Thunderboltile, sest uus ja hetkel äärmiselt vähe levinud ühendusliides on USB 3.0-st kaks korda kiirem.

Peale kiiruse pakub Thunderbolt jadaühendust, mis tähendab et üks arvutist tulev kaabel võib olla ühendatud monitoriga, mis omakorda on ühendatud veel kuni viie Thunderbolti seadmega – kiirus ei kao kuskile.

Et teha arvuti veelgi õhemaks ning kergemaks, arendas Apple uue MagSafe 2 nimelise laadimispesa, mis on eelmisest mõnevõrra lapikum.

Igapäevakasutuses meeldib mulle uus pesa rohkem, kogemata juhtmesse takerdudes lendab see arvutist lihtsamini välja, ent süles hoides ei täheldanud ma kordagi, et see tahaks sealt soovimatult eemalduda.

Tundub, et selle arvuti puhul ei ole uuendustel lõppu. Lisaks eelpool mainitule on Apple loonud ka uue jahutussüsteemi. Kui varasemalt said kõik Õunafirma sülearvutid jahutuse kätte klaviatuuri ning hingede juurest, siis nüüd leiab kokku kuus jahutusava ka arvuti põhjal olevatest kumerustest.

Et ventilaatorite pöörlemisel tekkiv heli ei häiriks kasutajat, on nende tiivikud asümmeetrilised. See tähendab, et iga tiivik on teisest pisut erinev, ehk jahutusel tekkiv heli on kõikuv, mitte ühtlane. Tänu selle jääb kasutajale mulje, et arvuti ventilatsioon justkui ei töötaks.

Aga kus on miinused?

Kui hetkeks asetada südamelt suur Apple'i armastus, siis tuleb tunnistada, et üks väga suur miinus on antud arvutil siiski olemas.

Nimelt ei saa talle peale ostumomenti lisada juurde ei muutmälu, suuremat SSD-mäluseadet ega midagi muud. Tuunimisvõimalus on ümmargune null ja täpselt selliseks nagu arvuti ostumomendil oli, ta ka jääbki.

Nüüdseks on Apple lõpetanud ka optilise seadme ehk CD/DVD lugeja/kirjutaja kasutamise.

Kuigi mind isiklikult ei häirinud see kordagi, tuleb tunnistada, et veel leidub kasutajaid, kelle jaoks on see vägagi määrav asjaolu – näiteks kvaliteetsest helist lugupidavad inimesed.

Kas uue MacBook Pro 13" Retina soetamine tasub ära?

Lihtsalt öeldes "jah", kuid enne ostu sooritamist tasub endalt pärida, kas antud arvuti ikka sobib Sulle. Tegemist ei ole päris tavakasutajale suunatud sülearvutiga, vaid pisut nõudlikumale.

Nõudlikuks kasutajaks saad sa ennast pidada, kui sul on vaja faile kiirelt leida, neid kiirelt salvestada, sa tegeled kas foto- või videotöötlusega, sinu jaoks on oluline seadme kergus ning sa tahad kaasas käia tehnika viimase sõnaga.

Mina isiklikult ei asu enda arvutit välja vahetama ja põhjuseks on võimetus muuta mälu või kõvaketta mahtu. Usun, et kui asendan enda arvutis oleva aeglase HDD kiirema SSDga, suudab see veel imesid korda saata.

Testimisel olnud MacBook Pro arvutiga varustas Kahvlit Euronicsi elektroonikakett.