Nikoni jaanuari-alguse kaamerale D5 sekundeeris nüüd Canoni peegelkaamerate lipulaev EOS-1D X Mark II. Käisin seda eile Canoni pressiüritusel proovimas ning jagan oma muljeid ja mõtteid siinsamas, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Paneme kõigepealt perspektiivid paika. EOS-1D X Mark II soovituslikuks jaehinnaks Euroopas on 6500 eurot.

See kaamera on mõeldud profifotograafidele, kes teenivad igapäevaselt raha spordivõistluste või eluslooduse pildistamisega. See on mõeldud fotoproffidele, kelle terve karjäär võib sõltuda sellest, kas olümpiamängude võitja jääb fotole terav või udune.

Sellise vastutuse juures ei ole ruumi radikaalsetel uuendustel ja just sellepärast ei saa kaamerat EOS 1D X Mark II pidada üheski sfääris innovaatiliseks.

Kõik need uued omadused on jõudnud sellesse tippklassi kaamerasse pärast järeleproovimist amatöörfotograafidele mõeldud soodsamate kaamerate sees.

Sensoripõhine Dual Pixel teravustamine on pärit EOS 70D kaamerast. Kaamerasisene objektiivimoonutuste korrektsioon ja integreeritud GPS on tulnud EOS 7D Mark II seest. Paljuülistatud 4K videorežiim pärineb EOS 1D C kaamerast ja EOS 650D-ga tulnud puutetundlikust ekraanist võeti EOS 1D X Mark II jaoks kasutusele vaid nii palju, kui tegelikult tarvis.

Selles mõttes kujutab EOS-1D X Mark II endast justkui täiuseni lihvitud teemanti, kuhu jõuab vaid kõige olulisem ja juba mitmekülgselt järeleproovitud tehnoloogia.

ekraanitõmmis

Mis EOS 1D X Mark II kaamera eriliseks (mitte aga innovatiliseks) muudavad, on selle võimsus ja kiirus.

Uute protsessorite abil saavutatakse väga kiire sarivõte ja CFast 2.0 mälukaardi abil väga kiire puhvri tühjenemine (nii et pärast ühte sarivõtet ei kiiluks kaamera kinni, vaid saab tulistada aina järgmisi).

Samuti suudab võimas kaamera salvestada CFast 2.0 kaardile 60 kaadrit sekundis 4K videot – ükski teine peegelkaamera seda hetkel ei suuda.

Tippkiirusel on aga oma hind. Näiteks maksab üks 128 GB CFast mälukaart hetkel umbes 400 eurot. Seda uhket 4K videot salvestab 1D X Mark II aga kohutavalt suure andmesagedusega – 800 Mbit/s. Nii täituvad mälukaardid ja kõvakettad kiiresti, rääkimata probleemidest nii mahukate videofailide töötlemisel...

Fotoprofid ise – need, kelle jaoks Canon EOS-1D X Mark II tegelikult tehtud on – hindavad seda kaamerat hoopis muude mõõdupuude järgi kui artiklikirjutajad ja niisama fototehnika-vesistajad.

Telekonverteritega metsas passijatele on näiteks oluline, et f/8 avaga saab kasutada senise ühe teravustamispunkti asemel kõiki 61 punkti. Kas pole see mitte suur edasiminek, kui nende mätta otsast vaadata?

Spordifotode pildistajatele võib jälle olla oluline see ülipisike fraktsioon sekundist, mille võrra kiiremini jälgiv teravustamine liikuva objekti teravaks saab. See aga on ju selline täiustus, mis tehnilistesse andmetesse selgelt ei jõuagi.

Kindlasti on EOS-1D X Mark II kaamera juures veel kümneid pisiasju, mis professionaalidele korda lähevad, kuid mida mina siin välja tuua ei oskaks. Profid ise – nemad on aga pildistamisega hõivatud ja blogi pidada ei viitsi.

Nii võime me lihtsate fotohuvilistena küll lugeda kiidulaule tehnilistele andmetele. Võime isegi korraks maailma kõige võimsamat profikaamerat enda käes hoida ja sellega pildistada. Kuid ei saagi teada, milline on EOS-1D Mark X tegelikult.