2013. aastal mitte ainult Bitcoini väärtus ei tõusnud raketina, vaid tõusis ka sama kiiresti uute teenuste arv, suurenes märkimisväärselt infrastruktuur ning aksepteerivate kaupmeeste arv, kulmineerudes veebipoe Overstock ja NBA korvpalliklubi Bitcoine maksevahendina aksepteerimisega, kirjutab blogi Krüptoraha.

Mõned siiani veel kahtlevad Bitcoini usaldatavuses ja vastupidavuses, kuid aasta 2014 jätab üsna kiiresti ka need viimased skeptikud selja taha.

Paljud arendajad ja ettevõtjad teevad praegu suurt tööd, ehitades uusi võimalusi Bitcoini protokollile, mis võimaldaks finantsteenuseid nagu laenud, aktsiatega kauplemine, riskide maandamine, mitmesuguste lepingute vahendust ja renti detsentraliseeritud moel pakkuda.

Need uued teenused põhinevad samal innovaatilisel jagatud turvalisuse, andmesäilituse ning töötõendi "proof of work" mudelil, mis on Bitcoini turvalise ja usaldusväärsena hoidnud ning väärtuse kuni 10 miljardi dollarini tõstnud.

Pikemas perspektiivis peer-to-peer mudelil toimiv finantssüsteem ähvardab nõrgestada panku ning teisi finantsinstitutsioone nagu tegid peer-to-peer failijagamisteenused muusikatööstusega.

Paljud selle uue finantssüsteemi arhitektidest on väga tänulikud sellise võimaluse eest.

Bitcoini-protokoll (erineb Bitcoini-valuutast) on ehitatud nii, et see toetab oluliselt keerulisemaid tehinguid ning suhteid kui lihtsalt väärtuse üle kandmine (nt saata kellelegi 5 Bitcoini).

Ühte tüüpi tehingud, mida Bitcoini protokoll toetab, on nii-öelda M ja N tehingud, mis vajavad kindla alagrupi nõusolekut ja mida saab kasutada näiteks deponeerimise, vahenduse, jagatud finantsjuhtimise, ajapiiranguga tehingute (mingid Bitcoinid kantakse teatud ajal) ja isegi tingimuslike andmetega seotud tehingute puhul.

Samu meetodeid kasutab näteks Google'i otsing, jälgides reaalajas toimuvat ning kohandades oma sisemisi protsesse vastavalt otsingusõnadele.

On võimalik välja arendada n-ö targa vara infrastruktuurid, mis on seotud Bitcoini võrgus olevate digitaalsete lukkudega. Näiteks automaatne erinevate laenude, liisingute ja ostu-müügilepingute juhtimine.

Kõik need tehingud on võimalik automaatselt programmeerida ning tehingute usaldusväärsus tagada Bitcoini võrgu blokiahelaga (blockchain), mida hoiavad üleval kaevurid, keda omakorda premeeritakse selle eest Bitcoini rahaga.

Tegelikult võrdlus Napsteriga on siin ebakorrektne, kuna Napsteri võrk kasutas tsentraliseeritud servereid, hoidmaks üleval detsentraliseeritud võrku. Bitcoin võrk on aga täielikult distributeeritud – ka serverid jagavad detsentraliseeritud võrku.

Kõik see kokku tähendab laenusid ilma pankadeta, lepinguid ilma advokaatideta ning turgusi ilma vahendajadeta, kusjuures kõik info on talletatud võrdselt, usaldusväärse ja turvalisena serverites üle kogu maailma.