Selle kaamera peamisteks (headeks) omadusteks on: 1)Temaga on lihtne pilti teha — suunad objektile ning teedki pildi ära. Ei pea olema fotograaf või raketiteadlane. Kusjuures, kui enamasti lähevad sel kombel tehtud piltidest pooled tehnilistel põhjustel praagiks, siis selle kaameraga tuleb enamik pilte välja nii, nagu plaanitud. Ka rasketes valgusoludes.

2)See kaamera on kiire kompaktkaamera. Ta on pärast sisselülitamist töökorras vähem kui sekundiga. Kui valgust on küllalt ning objekt, millele teravustatakse, piisavalt kontrastne, siis umbes sekundi-pooleteisega on pilt ka tehtud. Ning järgmise pildini kulub taas kindlasti alla kahe sekundi.

3)Sel kaameral on programmi valimiseks eraldi ketas. Selleks, et valida pildistamiseks režiimi, ei ole vaja menüüdes mütata.

4)See kaamera on väike. Kui ta ei peaks mahtuma naisterahva käekotti, siis… on tegu ilmselt liiga väikse käekotiga. Seda kaamerat saaks kanda peaaegu taskuski.

5)Ekraanile saab manada abijooned, mis muudavad kadreerimise oluliselt lihtsamaks. Samas ei tohi unustada, et pildistabilisaator tekitab tegutsedes korraliku nihke reaalsuse ning ekraanil nähtava vahele.

6)Kaameral on eraldi pildiotsija. Optiline. Olen õppinud hindama selliseid pisiasju, sest on rida tingimusi, kus LCD ekraanist pole mingit tolku (või on seda vähe). Taas ei pääse nurinast — pildiotsijast on näha vaid umbes 70% kogu kaadrist.

Mis aga tõeliselt närvidele käis:

1)Menu vs Home. OK. Menüü alt ollakse harjunud tegema muudatusi seadetesse. See, et Sony kaameratega saab teha olulisi muudatusi kahest eri kohast, ei tohiks tulla üllatusena, näiteks F828 kaameral on samuti lisanupp (õigemini valik kettal) — setup, kust muudetakse osasid olulisi seadeid, aga nüüd on teised seaded peidetud nupu alla Home! Pideva arvutikasutajana tähistaks see minu jaoks pigem midagi muud kui kaamera seadeid (manage memory, settings, usb connect, clock settings, language settings JA shooting settings, mis on midagi, mille leiab ka menüü alt!) sisaldavat valikut. Peamine küsimus on, miks peaks olema mingid seaded ühtemoodi (halvasti) ligipääsetavad kahest erinevast kohast?

2)Spetsiaalsete nuppude nappus. Kõige enam tundsin puudust prügikastiga nupust. Pilti ei saa kustutada juba järelvaate (review) ajal. Et pilti kustutada, tuleb valida vastav pildivaatamise režiim, siis menüüs kolades leiab lõpuks ka võimaluse pilt kustutada ning selleks, et see ka kustutet saaks, on vaja teha veel mõned nupuvajutused. Ebamugav.

3)Zuuminupp toimib hüplikult. Ma ei ütleks, et zuum oleks astmeline (kuigi ega ma päris kindel ka pole), see lihtsalt on täiesti kontrollimatu.

4)Video salvestamise ajal (nagu enamasti) pole võimalik zuumida ning minul tekkis kahtlus, et kaamera teravustab ka filmides, mis enamasti on hea ja tore, aga mõnikord tüütult ebamugav (ja ma ei leidnud võimalust selle üle kontrolli saavutamiseks.

5)Nagu ikka pakutakse võimalust teha makropilte. Kui selleks tekib soov või vajadus, siis varuge tiba kannatust, palun…

Mõned üldised asjad ka. Valgebalanss sai automaatselt imetoredasti hakkama alati, kui valgust oli piisavalt (isegi poes näiteks, luminofoorlampidega). See ei tohiks praegusel ajal enam kellelegi tulla erilise üllatusena, et kaamera määrab korrektselt valguse omadusi, aga siiski arvan, et see väärib märkimist. Ja sama mitteüllatuslikult ei saanud kaamera auto white balance hakkama hämaras toas tehisvalgusega (ka ükski valgetasakaalu eelseadetest ei toiminud). Loomulikult on sel kaameral probleeme müraga, eriti kui tundlikkust natukenegi tõsta. Ning peenest detailist tuleb välja ka, et mürakoristus asub tegutsema juba kõige madalama tundlikkuse juures. See on täiesti ootuspärane.

Kaamera kasutab salvestamiseks MemoryStick Duo või Duo Pro mälukaarti, mis ühelt poolt on ju kena, et tootja teeb ise ka mälukaardi, millele pildid lähevad, aga… See ei ole kõige odavam (olgu, vahe on tühine, aga siiski) ja, mis peamine, mitte kõige levinum lahendus.

Salvestab MPG vormingus videot. Tegelikult on tema videovõimekus siiski teatud piirini märkimisväärne (virisemisest hoolimata). Sellise kaamera kohta on tulemus pigem väga hea (punkte on justkui ka), aga (see lõputu AGA). Kaamera üks reklaamituimaid omadusi on full HD 1080. Tore küll, aga kaameraga kaasas olev juhe (USB ja videoväljund koos on iseenesest mõte, mis mulle tundub pisut veider. Tore, pole viit erinevat kaablit, millest üks ikka ära kaob. Aga kui kotis on ruumiga kitsas?) omab vaid komposiitväljundit. Parandage mind, kui ma eksin, aga sel moel ikka HD videot ei väljutata.

Nojah, tarbijalt tuleb viimnegi taaler välja pigistada. AGA (nüüd siis see tegelik AGA) full HD teleri taga näidatakse korrektselt ja ilusalt (ja uskuge mind, see on ilus — parem kui enamik projektoreid) ainult fotosid, filmide kohta, mida te hoolikalt salvestanud olete, öeldakse, et need ei vasta HD standardile ning läbi selle väljundi ei kuvata. Kurb.

See kaamera on nagu mingi mutant (heas mõttes). Kompaktkaamera, millel on mõned omadused-jupid “profikaameralt”, kuid mis jääb ikkagi üdini sihi-ja-pildista tüüpi kaameraks. Pigem heaks omalaadseks.

Kokkuvõtteks: tegemist on kaameraga, mida julgeksin soovitada oma emale (või mõnele teisele, kes vajab lihtsat kaamerat, mis teeb pildi ära). Ei, see ei ole täiuslik kaamera, aga see on hea kaamera üldse mitte liiga suure raha eest.

Punkte: 4,5

Sensor: 1/2,5’’ Super HAD CCD

Efektiivseid piksled: 7,2Mpx

Pildi maksimaalmõõt: 3072x2304

Objektiiv: Carl Zeiss Vario-Tessar | 3x optiline zuum 35…105mm

Salvestusmeedium: MS Duo | Pro Duo

Teravustamine: Auto | Manual | Face Detection

Teravustamiskaugus: 19…11/16’’ (50cm) | macro 1…9/16’’ (4cm)

Säriajad: 1/4…1/1600s (Auto) | 1…1/1600s (Program Auto)

Ava: Auto | F2,8…8W/f5,2…14,8T

Tundlikkus: AUTO | 100 | 200 | 400 | 800 | 1600 | 3200

Pildiprogrammid: Beach | High Sensitivity | Landscape | Snow | Soft Snap | Twilight | Twilight Portrait

Filmilõik: MPEG VX Fine heliga | 640x480@30fps LCD ekraan: 2,5’’

Pildiotsija: optiline | LCD ekraan

Liidesed: USB 2.0 | HD Output 1080i

Vooluallikas: Li-Ion | 3,6V | 960mAh

Mõõtmed: 91x58x23mm

Kaal: 155g (koos aku ja mälukaardiga)

Hind: 4598 kr ONOFF