Sul on Facebookis 700 sõpra ja see aitab üksildastel hetkedel südant soojendada? Arva mida – enamik neist sinust ei hooli!

Antropoloog Robin Dunbar uuris Facebookis tutvusringkondi ja leidis, et need peegeldavad üsna täpselt meie päriselusuhteid.

Ehk siis reaalselt toimivad sõpruskonnad on elus ja Näoraamatus võrdse suurusega ning palju-palju väiksemad kui FB-tutvusringkonnad.

Kui see nimi tundus kuidagi tuttav, siis ehk seetõttu, et mees on kuulsa Dunbari arvu autor.

See on antropoloogiatermin, mis ütleb: inimene suudab lähemalt tunda ja tähendusrikkal määral suhelda ainult teatud arvu liigikaaslastega, milleks loetakse tavaliselt 150. Sügavam iva on selles, et suhteid tuleb elus hoida ja see nõuab palju energiat, nii et tõsiseid suhteid on vähe.

Dunbari värskes uuringus osales Ühendkuningriigist 3375 Facebooki-kasutajat, vanuses 18-65.

Selgus, et igaühel on keskmiselt 150 FB-sõpra, aga nad saavad raskel hetkel arvestada vaid keskmiselt 4,1-ga ja ainult keskmiselt 13,6 väljendaks oma kaastunnet. (Arvud põhinevad kasutajate hinnangutel.)

Rohkem kui 150 FB-sõbra kogumine asja ei muuda. Sotsiaalmeedia tihedad kasutajad ei oma päriselus suuremaid suhtlusringkondi.

Veel statistikat: suurem veebi-tutvusringkond on tavaliselt noorematel inimestel, rohkem päriselu-sõpru on tavaliselt vanematel inimestel.

Uuring kinnitab seda, mida enamik meist ilmselt niigi teab või tunnetab. Meil on suhete loomiseks ja hoidmiseks piiratud hulk aega ja emotsionaalset ressurssi, olgu siis veebis või päriselus.

Sotsiaalvõrgustikest on siiski kasu: saab kergemini rohkematega sidet hoida ja ka sõprust värskendada-uuendada.

Dunbar: "Veebisuhtlusest üksi ilmselt siiski ei piisa, et sõprussuhteid loomulikul teel kustumast hoida, kui vahel näost näkku ei kohtu."