Õnneks oli Techi ajakirjanik nii kena, et kirjutas kokkuvõtliku loo, kui tähtsaks iga tooteesitlust eraldi võiks pidada. See on subjektiivne, seda loomulikult, aga meie hinnangul siiski värskem ja põnevam kui kümnendast allikast järjest samu numbreid ja fakte üle lugeda.

Mis meid seekord ootab? Uued iPodid; uus parem Apple TV; iPod Shuffle sai oma gruuvi tagasi (see tähendab, nupud); uus iPod Nano ongi lihtsalt nagu suur ekraan; iPod Touch on endiselt nagu iPhone, millel pole telefoni küljes; iOS 4.1.

Apple teatas muide esitlusel ka seda, et iPod-tootepere on suutnud seni müüa juba 275 miljonit seadet!

iPod Shuffle - pildil paremal all

Apple iPodi punapäisest kasulapsest on väga vähe rääkida. Järgmine mudel lisab vähe, näiteks mõned uued esitusnimekirjad; liigub kokkuvõttes pigem eelkäija juurde tagasi (samad häälevalikud). Tähtsamgi veel, seade vihjab, et inimestele meeldivad nupud, isegi kui Steve Jobsile ei meeldi.

Mitte kuigi põnev uudis, aga iseenesest väärtuslik seade.

iPod Nano - pildil paremal üleval

Kuigi tehnikasõbrad kalduvad neil päevil uhkeid nutitelefone eelistama, ostavad miljonid inimesed endiselt mp3-pleiereid.

Uus iPod Nano tutvustab selles valdkonnas mitmikpuuteekraane, sest kogu selle esikülg on põhimõtteliselt puutetundlik ekraan. Suurepärane tutvustus Apple'i multipuuteekraanide kergusele ja funktsionaalsusele. Müüb ilmselt kenas koguses.

Uus kujutegur tähendab aga kahe asja kadumist (videoesitus ja kaamera), mis mõlemad olid paari viimase Nano põlvkonna suured müügiargumendid. Apple'i kõige rohkem peavoolu mp3-pleieril pole nüüd enam konkurentide põhiomadusi.

See tähendab, et firma keskendub üha enam iPod Touchile, ja ekraaniga iseseisva Apple'i mp3-pleieri päevad võivad olla loetud. iPod Touch maksab ju USAs ainult 50 dollarit rohkem, mistõttu poleks üllatav, kui see Nano müügile nüüd veelgi halvemini mõjub. Sama andmeruumi hinnad on võrdluses märkimisväärselt erinevad. Kui lisada sellele videoesituse, Facetime'i, kaamera ja App Store'i võlud, tekib kergesti küsimus, mida Apple sellise minimalistliku disainiga üldse saavutada mõtleb.

Multipuuteekraan on tore, aga väike Nano ohverdab liiga palju ja maksab Touchiga võrreldes liiga palju. Mitte nii võluv kui eelmised mudelid.

iPod Touch - pildil vasakul

Muljetavaldav: Apple annab teile lepinguvaba iPhone 4. Sellega ei saa küll telefonikõnesid teha, kuid Facetime pole vilets aseaine ning võime kihla vedada, et eriti noored inimesed harjuvad tänu sellele ka paremini videokõnede ideega. Kui mainida ka teisi võimalusi (kõrglahutusega video, App Store, fotod), saame põneva tehnikaseadme.

iPod Touch hakkab kasutama sama alakiirendatud iPadi protsessorit kui iPhone 4, nii et on uue mudeli kujul ilmselt sama võimas kui Nintendo 3DS ja tõenäoliselt edastab Sony PSPd. Nii et saate korraga suurepärase muusikapleieri, kõrglahutusega videot salvestava kaamera, App Store'i ning lisaks soliidse mänguseadme, mis rahuldab kõiki peale hardcore'i.

Kes teadnuks, et kõik-ühes seadmete tulevik peitub lihtsas muusikapleieris? Suurepärane, Apple: seade netis surfamiseks, piltide ja video talletamiseks ja paljude rakenduste kasutamiseks.

iOS 4.1 opsüsteemiuuendus

Gamecentre on palju suurem asi kui paljud arvavad. Jobs osutas küll esitlusel, et iPod Touchid müüvad suuremas koguses kui Sony ja Nintendo taskukonsoolid kokku, aga Gamecentre toob Apple'i ka sotsiaalmängude maailma. Xbox Live on tõestanud, et sotsiaalmängud võivad hea teostuse puhul suureks äriks kujuneda.

Gamecentre kopeerib Xbox Live'i üsna paljus (saavutused, liidritabelid, võrgumatšikutsed eri mängude vahel), aga see on siiski esimene suur sotsiaalmängude platvorm mobiilseadmete turul. Windows Phone 7 pakub seda ka, aga Apple toob selle varem välja, mis võib osutuda suureks pauguks.

HDR fotod? Väike, aga kena lisa. Kui jõulukingiks on iPod ja AppleTV, on siin tegemist šokolaadiga teie kamina külge riputatud sukas.

Lisaks, kui iOS 4.1 parandab täieliku katastroofi nimega iOS 4 iPhone 3G peal, on Apple selle lubamatu vea põhimõtteliselt heastanud. Kuigi selle sündimiseks pole kunagi head vabandust.

Peame iOS 4.1 tegevuses nägema, aga see näeb praegu hea välja.

iTunes 10 ja Ping

iTunes 10 lisab iseenesest väikseid organisatoorseid muudatusi, mis muudavad selle veidralt Windows Media Playeri sarnaseks.

Siin on suur uudis muidugi pigem sotsiaalvõrk Ping, mis näeb välja pea täpselt nagu Facebook. Enamik inimesi arvab, et Last.fm peaks tundma end ohustatult, aga meie muretseme pigem MySpace'i pärast, mis kasutas elus püsimiseks just muusikat.

Ping võimaldab huvipakkuvatest bändidest-esinejatest infot jälgida, mis on lahe, aga sellel on ka avastusmoment, mida iTunes hädasti vajas.

Aga kas see töötab? Raske öelda, eriti kui Ping jääb omaenda maailma püsima. Kuna see ei võimalda ühendust Facebookiga, võib see jääda väikese pühendunud kasutajagrupi pärusmaaks, kes on nii muusikanohikud kui huvitatud veel ühe sotsiaalvõrguga liituma. Meie usume, et Ping on tulevikus mõõdukalt edukas, aga pigem nišitoode.

Lõpuks ka praktiline küsimus: kas iTunesile tasub üldse uut lisada, kui tarkvara on juba ülekoormatud ja aeglane? Firma puhul, mis tunneb uhkust oma pakutava kasutajakogemuse üle, on halb märk, et iTunes on arenenud kohmakaks suhtlusraskustega segapudruks kõigil masinatel peale kõige kiiremate-uuemate.

Uudist on raske hinnata, sest sotsiaalvõrgu edu sõltub kasutajatest. Tahame ka uusi võimalusi iTunes 10s ise esmalt testida, enne kui seda hindame.

AppleTV

AppleTV oli enne avalikkusele tutvustamist ilmselt siit kõige haibitum toode... aga miskipärast kahtleme, kas vastuvõtt oli Apple'i lootustele vastav.

Esiteks detailid. Karp on pisike, ainult striimib ja pakub andmeruumi asemel ainult laenutamise valikut. Laenutamine maksab telesaate (sarja) puhul 0,99 dollarit ja filmi puhul 4,99 dollarit - kõrglahutusega on mõlemad, kuigi ainult 720p. AppleTV võib sisu voogedastada arvutitest ja iOS opsüsteemiga seadmetelt. Sellel on ka ligipääs Netflixi, YouTube'i, Flickri ja MobileMe galeriidele.

Miks me ei tunne entusiasmi? See on kindlasti parem kui eelmine Apple TV, kuid selle toetumine iTunesi ökosüsteemile pole kaugeltki ideaalne. Nii palju kui meie oskame öelda, saab Apple TV abil laenatud filme ka ainult selle vahendusel vaadata. Kuigi 0,99 USD hind on ametlikult "ei viitsi torrenteid kasutada" piir, on 4,99 USD filmilaenutus talumatum, sest kvaliteet jääb Xbox Live'ile, Zune'ile, PSNile või muidugi Blu-rayle märgatavalt alla. Veel halvem: laenutused on saadaval vaid ABClt ja Foxilt, mis on küll mingi algus, aga vaevalt rabav.

Netflix on suurepärane idee. Aga kui seda tahate, striimige arvutist ja võtke ligipääs muusika/filmi/telesaate-poele, miks mitte kõrglahutusega konsooli eelistada? On tõsi, et Apple'i tugevus on alati peitunud nende kasutajakogemuses ja integreerituses. Netflix ja Hulu Plus on seevastu Xbox 360 ja PlayStation 3 peal väga kerged kasutada. Ja kuna konsoolid on üle maailma kümnetes miljonites kodudes, on raske AppleTV väärtust näha, kui te ei kuulu juba kogu nahaga iTunesi ökosüsteemi.

Veel hullem on, et Apple pole kasutanud iOS'i kogemust, kus pakuvad nii oma sisu kui rakenduste kaudu teiste oma. App Store'iga ühendust pole, mis muudab nii Apple TV vähem põnevaks kui Google TVst viletsamaks, kus on saadaval Androidi rakendused. Sony ja Microsoft pakuvad ka telerites kasutamiseks palju rakendusi nagu Facebook ja Twitter.

Apple TV on laheda välimusega ja lihvitud, aga on isegi praeguse hinna juures (99 dollarit) liiga kallis. Konkurendid pakuvad väikese lisatasu eest palju rohkem võimalusi.