Tõesti, viimased kolm kuud nagu polekski tehnikaapressis muust kuulnud kui Apple tahvel siin, seal, iga nurga peal. Kirjutajad spekuleerisid riistvara, välimuse, hinna suhtes. Kõige suhtes.

27. jaanuar, meie aja järgi kell 20. Apple'i põhiüritus „Come See Our Latest Creation" algab. Laval on mugav nahast tugitool ja väike lauake, ilmub Steve Jobs. Saalis lakkavad töötamast wi-fi seadmed, nähtavasti Steve'i aura on nii võimas.

Sissejuhatus on kiire ja aukartust tekitav: 1991. aastal jõudis turule Macintoshi esimene kaasaskantav arvuti TFT-ekraani ning sisseehitatud hiirega, tänaseks on müüdud üle 250 miljoni iPodi ning inimesed on laadinud App Store'i veebipoest alla üle 3 miljardi iPhone'i rakenduse.

Seade, mis on pannud suust vahutama nii Macisõbrad kui spekuleerijad, sai lõpuks endale nime - iPad.

Kõvakaanelise raamatuga samas suuruses tahvelarvuti on välimuselt stiilne nagu iga teine Apple'i seade. Alumiiniumist taguosa, 1,25 cm paks, 25 cm diagonaalis, 700 grammi raskune. Sisemus on omaette ooper: Apple'i oma väljatöötatud 1 GHz A4 protsessor ja räniaku, Wi-Fi N-seeria internet, 3G-modem, 2.1 Sinihammas ja muidugi ka puutetundlik ekraan.

Aga mis peaks lõppkasutajat huvitama? Suure selge ekraaniga, 10tunnise akukestvusega internetivõimeline seade, mis esitab muusikat (iTunes kohe olemas), kõrglahutusega videot (720p), kasutab iPhone'iga kõiki samu programme otse AppStore'ist, toetab ePub formaadis raamatuid, mida saab sisse osta otse iBook uuest veebipoest, ja palju muud. Kuid iPad ei ole ainult igav meediat täis latakas - oh ei, sellega saab ka videomänge nautida. Kõiki, mis saadaval iPhone'ile, ja rohkemgi. Electronic Arts sobitas seadmele „Need for Speed: Shift'i" ja iPad ei näidanud demonstratsioonil väsimuse märkigi.

iPad annab arendajatele palju uusi võimalusi programmide loomiseks. Ligi 160aastat vana päevaleht New York Times sai kolm nädalat, et uue meediaseadme tarbeks ajaleht kui selline taasleiutada. Nad said maha rakendusega, mis suudab lisaks tekstile-piltidele näidata lugudega seostatavaid videosid (Delfi jõudis vist ette sellega).

Välimuselt lihtsa seadme juurde käib dokiga klaviatuur, stiilne ümbris ning laadija - kõik muu on juba lisatasu eest. Hinnad algavad 499 dollarist (5500 krooni) ja kalleim variant oleks 829 dollarit (9200 krooni). Müük algab kuuekümne päeva pärast ja Eestis on lootust seadet müügil näha juunis-juulis.

Taas üks rõõmus päev Apple'i sõpradele, kuid nähtavasti väga halb Asuse juhtidele, kes otsustasid just samal hommikul kuulutada ajakirjanikele Asuse oma tahvelarvutist. Uudis langes kurtidele kõrvadele, sest pea kogu tähelepanu viibis mujal.