WWDC 2017 toimub täna õhtul, Forte jälgib toimuvat ja tõstab lahedaimad asjad esile. Nende ilmumise järjekorras.

Ette rutates: juttu on peamiselt Maci-uuendustest, opsüsteemide iOS ja Mac OS uutest suurtest väljalasetest, järgmisest iPad Pro tahvlist ja Apple'i nutikõlarist.

Huvitavaid numbreid

Apple’i seadmetele on 16 miljonit tarkvaraarendajat, tänavusel üritusel on osalejaid 75 riigist. Arendajaid on kohal 5300 ehk rohkem kui eales enne.

Kõige noorem arendaja Juma alustas kuueaastaselt. Nüüd on ta kümnene ja e-poes App Store on lausa viis tema äppi. Vanim arendaja on 82-aastane Jaapani daam, kes just hiljuti esimese äpi poodi üles sai.

Nutikell

Nutikella Apple Watch opsüsteem watchOS hakkab sihverplaadile saatma nn hetkel olulist infot, mis on valitud asukoha ja kellaaja järgi.

Watch hakkab kasutaja kohta masinõppima, et teda tulevikus tõhusamalt teenida. Loomulikult.

High Sierra

Mac-arvutite opsüsteemi Mac OS järgmine suurem väljalase kannab nime High Sierra (praegune on lihtsalt Sierra).

Kõik Sierrat toetavad Mac-arvutid saavad ka High Sierra, kui see avalikult ilmub. Arendajad saavad selle alla laadida alates tänasest, beetatestijad millalgi juunis.

Foto: REUTERS

Safari

Positiivne üllataja on Apple'i brauser Safari, mis on High Sierra jaoks kiireim brauser (üllatus!). Javascript jooksvat lausa 80% kiiremini kui Chrome’is.

Mis veel lahedam: Safari seiskab autmaatselt videod, mis mujal brauseris hakkaksid automaatselt mängima. Ka tõkestab reklaamvõrgustike poolset jälgimistarkvara. Ja teeb seda masinõppe abil aina tõhusamalt.

Uut Macide kohta

Apple'i kõik-ühes arvutid ehk iMacid saavad värskendusi, mis tähendab muidugi võimsamaid-uuemaid komponente, nagu Kaby Lake'i protsessorid, rohkem töömälu ja andmeruumi, USB-C pesad.

21,5-tollise ekraaniga iMac saab töömälu kuni 32 GB, 27-tolline kuni 64 GB. Andmekandja võib olla kuni 2 TB SSD.

21,5-tolline iMac maksab nüüd USA-s alates 1099 dollarist, 4K mudel 1299 dollarist ja 5K variant alates 1799 dollarist. Kahel viimasel on andmekandjaks hübriidid.

Kaby Lake'i protsessorid saavad ka MacBook Prod.

Uued iMacide ekraanid olla 43% võrra eredamad kui senised.

MacBook Air polegi vist ajaloo prügikasti suundumas nagu hiljuti veebis sahistati. Saab hoopis ka uuema protsessori.

Kõik tutvustatud variandid on vähemalt USA-s alates tänasest müügil. Uus salapärane iMac Pro välja arvatud, mis ilmub detsembris, hinnaga alates 5000 dollarist. Sellest saab seni võimsaim Mac üldse, mitte isegi iMac, vaid üldse Mac!

Mis on iMac Pro sees?

* Intel Xeoni kuni 36 lõimega 18-tuumalised protsessorid (võib olla ka 8 või 10 tuumaga), L2 vahemälu on iga tuuma kohta senisest neli korda enam, täisarvutusjõud on 22 terafloppi

* kuni 128 GB töömälu (2666 MHz DDR4), kuni 4 TB SSD andmeruumi (3 GB/s)

* AMD Vega graafikalahendus (16 GB videomälu)

* 1080p FaceTime-kaamera

* Bluetooth 4.2, wifi ac, neli Thunderbolt 3.0 pesa, 10-gigabitine Ethernet, UHS-II SDXC mälukaardipesa

iOS

Apple'i nutiseadmete opsüsteemi iOS uus suur väljalase on 11.

Apple'i seadmete vaheline sõnumdamiskanal iMessages on süngitud nüüd su kõigi seadmete vahel. Kustutad sõnumi telefonis, kustub ka tahvlis, jne.

Digiabiline Siri oskab nüüd teha märkmeid teistesse äppidesse. Kui sina seda soovid, muidugi.

Siri hakkab sinu tegevusi ka rohkem jälgima, soovid või mitte. Aga seda teeks muidugi iga endast lugupidav digiabiline. Ja süngib oma avastused kõigisse su seadmetesse, et kõik alati kursis oleksid.

iOS 11 kolib nutiseadme kaameraga tehtavad pildid ja videod formaadile H.265, mis senisest vähem mälu sööb. Praegu on H.264.

Kontrollkeskus on suudetud nüüd ühele leheküljele kokku suruda. 3D Touch toob mõnd nuppu survestades esile lisavalikuid.

Teavituskeskus ja lukuekraaniinfo asuvad ka nüüd ühes kohas. Ongi hea ja mugav.

iOS 11 ilmub sügisel, arendajatele on see kättesaadav alates tänasest, beetatestijatele juuni lõpust.

CarPlay

Hea mõte: auto meelelahutuse ja info liides hakkab edastama sõnumeid vastavalt sellele, kas auto sõidab või seisab. Sõites suvasõnumeid ei tule, et juhi pilk teel hoida. iPhone'i ekraan on siis kohe päris tühi ja pime. Selleks tuleb valida režiim Do Not Disturb While Driving.

E-äpipood App Store

Rakendused hakkavad kiiremini Apple'i poolset algset kvaliteedikontrolli läbima. Poodi saab nüüd lisada ka kindla asukohaga seotud äppe.

Kogu App Store saab uue välimuse. Eraldi paanides on uustulijad, mängud jms. Äpid saavad särtsakamad tooteleheküljed, mille abil on kergem seda reklaamida, näiteks videot lisades.

App Store hakkab sisaldama teisejärgulist sisu nagu õpetused, kokkuvõte nädala jooksul toimunust jne. Nagu sellest peaks saama eraldi sihtpaik, kus kasutajal käia meeldiks. Eraldi paan on Today (täna). Intrigeeriv mõte.

Juba enne üritust selgus, et Apple on App Store'is tarkvara pakkujatele seni välja maksnud 70 miljardit dollarit. Inimesed on praeguseks App Store'ist sikutanud 180 miljardit äppi.

Liitreaalsus

Apple esitles ka liitreaalsuse-äppide loomise tarkvara. Vaatad läbi nutiseadme kaamerasilma lauda, tarkvara pakub sellele digiobjektide paigutamist. Näiteks laualambi või aurava tassi kohvi.

Ega Apple ka ei tea, mida liitreaalsusega täpselt pihta hakata. Keegi ei tea. Aga nad tahavad, et arendajad teaksid, et iOS on võimeline kujunema liitreaalsuse nautimiseks suurimaks platvormiks!

iPad

Tahvlid pole enam põnevad, aga Apple arvab, et sulle kuluks ära veel üks iPad Pro, seekord 10,5-tollise ekraaniga.

Kitsad ekraaniääred muudavad selle võrreldavalt kompaktseks 9,7-tollise isendiga, kuigi uus tahvel on suurem muidugi. Ja kaalub ühe naela ehk ca 454 grammi. Ekraani külge saab panna klaviatuuri, millel on tugi 30 eri keelele.

Ekraani iseloomustavaid võlusõnu: True Tone tehnoloogia, lai värvigamma nagu Macidel, 600 nitine eredus, HDR-pildi tugi. Värskendussagedus on 120 Hz, nii et kõik peaks ilgelt sujuv olema. Pliiats on täpsem kui enne, latentsus 20 ms.

Kiip on Apple'i A10X Fusion, kus on kuue tuumaga protsessor ja 12 tuumaga graafikaprotsessor. Viimane lisab seni saavutatud graafikajõudlusele 40%.

Akukestvus olla endiselt 10 tunni piiril. Andmeruumi saab olla 64-512 GB.

Esikaamera on 7 MP.

Põhikaameral on 12 MP, f/1.8, optiline pildistabiliseerija, nelik-LED-TrueTone-välk, 4K video salvestamine. Ehk siis sama kaamera kui iPhone 7 sees.

9,7-tolline iPad Pro on vist pensionile saadetud. 10,5-tollise hinnad algavad USA-s 649 dollarist, 12,9-tollisel 799 dollarist.

iOS 11 pakub uuele iPad Prole huvitavat valikut Dock, mis on allääres asuv tegumiriba, kust kiirest äppe vahetada jms. Tarkvara ise soovitab, mida sa tahaksid seal ehk hoida. Näed äppide eelvaateid nagu Macil, jm.

Dock laseb ka faile eri rakendustesse sikutada (näiteks pilte e-posti klienti, vähemalt Apple'i omasse), nii äppe kui ka dokumente mitmekesi ekraanil kuvada jm.

Huvitav uus äpp on Files, mis näitab nimele vastavalt faile, olgu siis iPadis, iCloudis, mõnes teises pilves. Faile saab lisada, sildistada, otsida jms. Windows 10 saab midagi sarnast oma sügiseses teises Creators Update'is, et kõik failid on korraga nähtaval, olgu siis seadmes või pilves.

Apple'i nutikas kõlar

Apple'i nutikast kõlarist on hiljuti veebis palju kõmutatud ja viimase asjana see ka esitlusele jõuab. Saage tuttavaks: vaasikujuline HomePod! iPhone'i kombel on sees A8 kiip.

Nutikõlarid pole Eestis veel kuumaks teemaks muutunud, sest neis elavate digiabilistega ei saa eesti keeles rääkida ja meil pole kombeks inglise keeles seda teha, kuigi eestlastele inglise keel meeldib.

Apple'i jaoks on kõlari puhul tähtsad helikvaliteet, seadme suutlikkus mõtestada ümbritsevat ruumi (et heli alati õige suunas juhatada) ja et oleks mõnus kasutada. Kõike seda pakub mõistagi ka HomePod, digiabilise Siri ja kuue mikrofoni abiga.

Siri omalt poolt, nagu ikka, kuulab häälkäsklusi, jagab infot, nõustub äratusi seadma ja tekstisõnumeid saatma, HomeKiti toega nutikoduesemeid kontrollima.

Kui kasutaja ei ütle "Hey Siri", siis Apple heliinfot ei salvesta ja oma serveritesse ei saada. Mida saadetakse, seda eelnevalt krüpteeritakse.

HomePodi saab juhtida ka Apple'i nutiseadmest äpi teel.

Ilmub detsembris, värvivalikud on valge ja hall, hind USA-s 349 dollarit.

Üritus veel kestab, käesolev artikkel on jooksvalt täiendamisel.