Teada on isegi see, kuidas koroonaäpid ja konkreetselt kahe tehnoloogiahiiu ühisplatvorm toimib. Nüüd selgus kahjuks veel, et paar miljardit maailmas kasutatavat nutiseadet ei pruugi Apple'i-Google'i lahendust üldse saada...

Milles asi? Tehnoloogiahiiud ei taha ainult pandeemia käes vaevlevat maailma aidata (platvorm on tasuta), vaid pikas perspektiivis seda ka siiski kaudselt äritegevuseks rakendada.

Sestap muutub lahendus kättesaadavaks ainult uuematele nutiseadmetele ehk sellistele, mis jooksutavad suhteliselt uusi väljalaskeid mobiili-opsüsteemidest Android (Google) ja iOS (Apple) ja lisaks mingit uuemat Bluetooth LE side põlvkonda.

Suur ärileht Financial Times paljastab, et piisavalt värske opsüsteemi ja Bluetoothi puudumine võib Apple'i-Google'i toel loodud koroonaäppidest ilma jätta kuni paar miljardit nutiseadet, mis maailmas hetkel kasutusel.

Esiteks on arenevates riikides kasutusel palju odavamaid ja vanemaid nutiseadmeid, mida sealsed asukad lihtsalt rahapuudusel ei suudaks uute vastu vahetada.

Teiseks on ammu teada Androidi kui platvormi probleem, et opsüsteemi-uuendused (sh tähtsad turvauuendused) ei pruugi juba pooleteise aasta vanusele seadmele ilmuda, sest tootja pole motiveeritud nende pakkumisele raha kulutama. Apple viitsib oma seadmeid uue tarkvaraga turgutada kauem, kolm-neli aastat on kindlasti muretu.

Kuna teadlased pole suutnud seni kinnitada, et COVID-19 põdemise järel tõesti immuunsus tekib, on oht, et sellest saab maailma regulaarselt kimbutav haigus. Seega on koroonaäppidel teatud väärtus kindlasti ka praeguse pandeemia lõppemise järel, eriti riikides, kus rahva tervishoid Lääne-Euroopaga võrreldavalt tähtis pole.

Nii et see on tõesti probleem, kui Google ja Apple ei suuda või taha oma uut platvormi võimalikult paljudele Androidi või iOS-i seadmetele allalaaditavaks muuta.

Praeguste andmete kohaselt saab Apple'i-Google'i (ilmselt mai keskel ilmuval) platvormil põhinevat koroonaäppi kasutada opsüsteemi iOS 13 jooksutav Apple'i nutiseade või Android 6 jooksutav Androidi seade, millel lisaks Bluetooth LE side.

See tähendab, et Apple'i aparaatidest sobivad koroonaseireks:

* viimase nelja ja poole aasta jooksul ilmunud iPhone-nutitelefonid (alates iPhone 6S ja 6S Plus)

* seitsmenda põlvkonna iPod Touch-meediapleier

* hunnik iPad-tahvelarvuteid (viienda põlvkonna iPad või uuem, teise põlvkonna iPad Air või uuem, neljanda põlvkonna iPad mini ja iga iPad Pro)

Android 6 ilmus samuti neli ja pool aastat tagasi, mille põhjal võib tunduda, et ilmselt on enamik praegu kasutatavaid Androidiga seadmeid juba sellekõlbulikud.

Tegelikult on Androidi platvormi mainitud killustatuse tõttu siiski kasutusel tohutu hulk seadmeid, millele isegi nelja ja aasta tagune opsüsteem on liiga uus. FT osutusel kuni kaks miljardit seadet. Ja seda arenevatel turgudel ehk piirkondades, kus koroonaäpid on isegi vajalikumad kui rikkas läänes. Mida rikkam ühiskond, seda kergemini saavad selle liikmed kodus karantiinis olla, selmet töö nimel ringi liikuda, mis suurendab riski viirusekandjatega kokku puutuda.