Sel suvel oleme juba mitu korda kirjutanud Apple uuest operatsioonisüsteemist iOS 13, mis tõenäoliselt pärast uue telefoni esitlust juba lähiajal välja tuleb. Apple fännide ja kasutajate jaoks kaasneb uue operatsioonisüsteemiga palju peavalu.

Esimene probleem, mis suvel pinnale hulpis on see, et uus iOS-i uuendus jõuab vaid iPhone 6s ja uuematele mudelitele. See tähendab, et ilmselt võib lähiajal näha seda, kuidas mitmed iPhone 6. seeria telefonide omanikud hakkavad oma telefone massiliselt välja vahetama, sest neile ei saa enam tarkvarauuendusi. Tegemist on Apple'i ühe kõige populaarsema mudeliseeriaga, mida on üleilmselt müüdud umbes 220 miljonit tükki.

Eelmine pettumus ei ole veel vaibunud ja juba kerkis esile järgmine probleem. See õnneks ei muuda mingit osa raudvarast kasutajate jaoks kasutuks, kuid sisuliselt muudab "turvalisust kasvatama pidav" operatsioonisüsteem võimatuks paljude krüpteeritud sõnumite edastamist pakkuvate rakenduste töö.

Apple uue operatsioonisüsteemiga muudetakse tehniliselt rakendusliidest (API) "PushKit," mida tuntakse paremini VoIP nime all. See tööriist "voice over internet protocol" loodi selleks, et kasutajad saaksid teha telefonikõnesid üle interneti. Nagu nimigi ütleb.

Aja jooksul hakkasid rakenduste loojad aga kasutama seda võimalust palju laiemaks. Leiti, et see on üks parimaid viise krüpteerida ja saata turvaliselt sõnumeid seadmete kasutajate vahel.

Nii sündis hulk rakendusi, mis pakkusid kasutajatele turvalist sõnumitevahetamise võimalust - krüpteeritud kujul sõnumitele ei saa erinevad valitsusinstantsid omi küüsi taha ega ka infonäljas internetifirmad.

iOS 13 keerab uuenduste käigus selle kraani nüüd kinni - VoIP olgu ainult selleks, milleks ta kunagi loodi. Apple sõnul on see kõik küll kasutajate heaolu nimel, sest rakenduste loojad saavad kasutada PushKiti kasutaja asukohainfo ja muu tundliku info kogumiseks ja see tegi Applele muret.

Apple sõnul on privaatsuse küsimused ja ka telefoni sooritusvõime peamised põhjused, miks PushKiti kasutamist piiratakse. Üks asi on eelmises lõigus mainitud info kogumine, teine asi on aga see, et PushKiti kasutavad rakendused imevad iPhone akud tühjaks.

Apple vaatenurgast hakkasid rakenduste tootjad tööriista kuritarvitama, rakenduste tootjate sõnul aga ei andnud Apple neile muid häid võimalusi rakendused toimima saada.

Operatsioonisüsteemi uuendusega võimaluse kinni keeramine on nüüd tekitanud olukorra, kus rakenduste loojad, sealhulgas ka Facebook ja selle WhatsApp, rüselevad tehnilisi lahendusi luua, et nende rakendused pärast VoIP kraani kinni keeramist edasi toimiksid, aga pole üldse kindel (veel), et see õnnestub.

Nii Facebook, WhatsApp, Signal, Wickr, Threema kui ka Wire peavad rakenduste tehnilist lahendust fundamentaalselt muutma, et täita klientidele antud põhilubadusi - edastada sõnumeid turvaliselt. Muud variandid on olemas, aga need pole nii atraktiivsed.

Kas ja kuidas rakenduste tootjad probleemi lahendavad, ei ole veel täpselt teada. Igatahes on antud klientidele lubadus, et nende sõnumivahetus on privaatne, krüpteeritud ja Apple keeras nüüd seda tagava tehnilise lahenduse kinni. Rakenduste tootjad ütlevad, et see ei ole maailma lõpp, aga muudatus on ootamatu ja põhjustab "inseneridele" palju tööd - põhimõtteliselt tuleb "maja" vundament ära muuta.

Igatahes paistab, et tegemist on "eeskujuliku" näitega sellest, kuidas ühe ettevõtte püüdlus suurema privaatsuse ja turvalisuse suunas (väidetavalt) muudab teises otsas toimetusi vähem turvaliseks.

Kas Apple tegi seda siirast soovist kasutajate jaoks aku kestvust pikendada ja privaatsust kasvatada või on tegemist hoopiski konkurentide nõrgestamisega?

Mitte ainult sõnumirakenduste loojad ei rüsele. Uue operatsioonisüsteemi privaatsuspoliitika muudatused häirivad ka neid rakenduste loojad, kes tuginevad iPhone asukoha jälgimise omadustel. Paljud ettevõtted saatsid Apple juhile Tim Cookile kirja, milles süüdistavad Applet konkurentsi kahjustavas käitumises. Apple loomulikult lükkab süüdistused ümber.