Esmalt nutikõlarist, mille nimi on

HomePod mini

Nutikõlarid pole Eestis paljusid paeluv teema, seega uuel HomePod'il pikalt ei peatu.

See on teise põlvkonna seade (esimene ilmus 2018. a veebruaris) ja on oma nimele sobivalt pisem-kompaktsem-kerajam kui silinderjas eelkäija. Ligi kaks korda madalam ka.

Seade toetab Apple'i kohta üllatavalt paljusid teiste firmade muusikastriimiteenuseid nagu radio.com, TuneIn, iHeartRadio, Amazon Music, Pandora (viimased kaks alles lähikuudel). Apple'ile tavapäraselt on meepotis aga tilk tõrva: eestimaalastele kindlasti olulisem Spotify tugi puudub. Vähemalt jäi see nimi esitlusel mainimata.

Nagu ootuspärane, saab teiste Apple'i seadmetega igasuguseid eksklusiivseid võimalusi nautida, nt iPhone'ilt muusika ja kõned või Apple TV-lt ja Mac-arvutist muusika kõlarisse suunata.

Kaks paaritatud minit toodavad stereoheli, eri ruumidesse viidud minid võivad kõik sama heli edastada. Ka saad ühelt HomePodilt teisele oma häält edastada.

Mini sees on Apple'i S5-protsessor, mis jooksutab ka tootja nutikelli Apple Watch SE ja Series 5.

HomePod mini ilmub USA-s 16. novembril hinnaga 99 dollarit. See tundub Apple'i fännidele kindlasti meelitav hind, sest algupärane mudel maksab Eesti edasimüüjatelt veel uudise koostamise seisuga ümmarguselt 350 eurot või rohkem (hv.ee andmetel).

Tootja foto

iPhone 12 neljal eri viisil

Uue iPhone'i eri variandid moodustavad kaks paari: 12 ja 12 mini ning 12 Pro ja 12 Pro Max. Baashinnad USAs vastavalt 799, 699, 999 ja 1099 dollarit.

12 ja 12 Pro ilmuvad müügile 23. oktoobril, 12 mini ja 12 Pro Max aga 11. novembril.

12 ja 12 mini on põhimõtteliselt sama telefon, aga esimesel on 6,1- ja teisel pisem 5,4-tolline ekraan. 12 mini on Apple'i sõnul pisim, õhim ja kergeim 5G telefon maailmas.

Pro ja Pro Max on seevastu suurte ekraanidega, vastavalt 6,1 ja 6,7 tolli. Viimane on iPhone'i kohta rekordiline.

Apple'i seisukohast on tähtis uuendus 5G tugi, ideaalis kuni 4 Gbit/s allalaadimiskiirustega. Või siis 5 nm tehnoloogia abil toodetud kiip A14 Bionic, mis olla poole kiirem kui ükski teine telefoniprotsessor.

Kasutajat huvitab ilmselt enam telefoni vastupidavus. Gorilla Glassi eriväljalase Ceramic Shield peaks aparaadi nii palju vastupidavamaks muutma, et kui käest maha kukub, jääb väidetavalt senisest neli korda tõenäolisemalt terveks.

Kuna megapikslid üksi ei anna tipptulemust ja iPhone'ide kenad pildid valmivad suures osas tänu Apple'i tarkvarale, siis pole ka iPhone 12-de sees rohkem kui 12 MP sensorid.

12 ja 12 mini põhikaameras on kaks sensorit, Pro ja Pro Maxi omades kolm, lisaks LIDAR-tehnoloogial põhinev sügavussensor. See peaks autofookustamise kuni kuus korda senisest kiiremaks muutma ja aitama ka autentsemaid portreepilte teha.

Öörežiimi saab ka esikaamera.

OIS ehk optiline pildistabilisaator suudab teha 5000 parandust sekundis ehk viis korda rohkem mullustes telefonides saadaolevast. See lubab kuni kahesekundilist säri.

Apple pakub ka uut pildivormingut Apple ProRaw, mis annab senisest palju rohkem kontrolli eri pildielementide üle, nagu valge tasakaal. See vorming muutub veel ilmumata API-liidese teel kättesaadavaks ka teistele tarkvaraarendajatele.

Ka hea teada: ühendus- ja toitekaabel on ühest otsast USB 2.0, teisest Lightning.

Samuti tähtis: kuna Apple enam iPhone'idega toitekaableid ja -adaptereid ega kõrvaklappe kaasa ei pane, siis jõuab müügile uus soodus variant Beatsi nööpkuularitest. Nimeks Beats Flex ja hinnaks USAs 50 dollarit.