Apple keeras suuremat sorti käki kokku, kui operatsioonisüsteemi versioonis 12.4 taasavati üks varasem turvaauk, mis varasemas versioonis 12.3 ära remonditi.

Halb on see, et kuna Apple on versioonid 12.2 ja 12.3 kõrvaldanud, siis ei olegi kasutajatel sisuliselt muud võimalust, kui oma telefon turvaauguga 12.4 versiooniga uuendada. Kes seda veel ei ole teinud, ootab nüüd veel natuke, sest tõenäoliselt higistab Apple praegu, et versiooniga 12.4.1 välja tulla.

Apple on turvalisuse nimel kõvasti võidelnud ja nüüd on kellegi (lohakus-) viga jätnud kogu 12.4 platvormi kurikaeltele avatuks. Ohus on miljonid iPadi ja iPhone kasutajad, kirjutas MacObserver.

Kasutajate seadmed (ja turvalisus) on ohus, sest turvaaugud, mille kaudu on võimalik seadmed piirangutest vabastada (jailbreak), jätavad seadme ja selles olevad kasutaja andmed avatuks ka pahatahtlikele häkkeritele.

Jailbreaki pole iPhonedel olnud juba aastaid. Turvaaugu, mis jailbreaki võimalikuks tegi, avastas enam kui 100 päeva tagasi Google Project Zero. Kuna see auk on olnud olemas juba nii pikka aega, on vägagi võimalik, et pahalased on seda juba vaikselt taustal kasutanud.

Kasutajal ei olegi otseselt midagi teha. Kuna ei ole võimalik täpselt teada, milline rakendus AppStores sisaldab pahavara, siis on parim nõuanne vältida igasuguste suvaliste rakenduste alla laadimist. Mitte, et see muul ajal mõistlik tegevus oleks.


Jailbreak-mine nutiseadmete terminoloogias tähistab protseduuri, mille käigus saab kasutaja vabastada oma iOS-i seadme Apple poolt seatud piirangutest. Piirangutest lahti saamine annab kasutajale rohkem vabadust, rohkem õigusi ja üleüldse rohkem kontrolli oma seadme üle. Aga sama võimalus avaneb ka kurikaeltele.

Täpsemini öeldes võimaldab Jailbreak paigaldada seadmele Apple poolt autoriseerimata rakendusi. Samuti võimaldab Jailbreak i-seadet n-ö lahtilukustada (unlock), mis tähendab seda, et lahti-lukustatud iPhone ei pea olema seotud mingi kindla telefonioperatooriga ning kasutaja võib telefoni sisse pista suvalise teleoperatoori SIM-kaardi ja kasutada selle teenuseid, kirjutas tehnikarott.

Rakenduste poodides piirangute seadmise põhjenduseks on see, et Apple tagab sellega kasutajate turvalisuse, spetsialistid kontrollivad, kas rakendus ei sisalda pahavara, kas ta ei ole mõne ametliku rakenduse piraat-koopia ja kas rakenduses ei sisaldu midagi sündsusetut.